Menu

Brendovi koji nas lažu: NIVEA, MILKA, DELIMANO, DM, ARGETA, NUTELLA…

Priča o Nutelli i kompaniji Ferrero samo je jedan od slikovitih primjera koliko nas razni brendovi svakodnevno zasipaju lažima i bombarduju suludim reklamama sa svih strana, samo kako bismo što više kupovali njihove proizvode. I to (možda) nije problem, sve dok reklame ne postanu pogrešno sugestivne, sa opasnim posljedicama…

nutella

Amerikanka Athena Hohenberg 2012. godine tužila je kompaniju Ferrero nakon što je doživjela za nju šokantno saznanje da Nutella nije zdrava. Iako na prvi pogled sulud potez konzumentkinje slatkiša koja se osjetila obmanutom i pravdu potražila na sudu, ovaj slučaj to nikako nije, jer je ona ovu presudu – dobila, uz novčanu odštetu!

Naime, žena iz San Diega odlučila je tužiti Ferrero zbog sugestivnog (i pogrešnog) oglašavanja, jer je ovaj brend u svojoj reklami za čokoladni namaz Nutella tvrdio kako je to zdrav doručak, a samo jedna kašičica istog ima preko 200 kalorija.

Slučaj je zaključen na američkom sudu, a Athena je uspjela dobiti parnicu te odštetu od čak tri i po miliona dolara! Iako će od dva i po miliona dolara ¨četiri dolara po teglici dobiti svi oni koji su kupili namaz od 1. januara 2008. godine do 3. februara 2012. godine, Athena kaže kako je zadovoljna ishodom parnice te i ta četiri dolara čine neku moralnu zadovoljštinu.

Nakon svega, Ferrero je bio dužan promijeniti svoju ambalažu, TV reklamu te I internetsku stranicu.

Donosimo vam listu poznatih brendova koji bi se zbog svojih lažnih reklamnih poruka, baš kao i Ferrero, mogli naći na sudu…

argeta

ARGETA, „ODOBRILE MAME“

Jedna od najagresivnijih kampanja, koje je odjeknula i na našim prostorima, jeste reklama za paštetu Argeta – “Odobrile mame”, koja ovaj artikl promoviše kao zdravu hranu koja je pogodna, pa čak i poželjna (!) za ishranu djece.

Prva, ali manje opasna laž je samo ime kampanje, jer su na bilbordima prikazane žene sa BiH imenima i citatima u kojima opisuju zašto je Argeta dobra i zdrava za njihovu djecu.

Međutim, prevara je ubrzo otkrivena kad se saznalo da su umjesto fotografija pravih žena korištene lažne Shutterstock fotografije i lažne izjave nepostojećih mama o tome kako od jutra do mraka kljukaju djecu paštetama.

Druga laž, ona puno opasnija i skandaloznija, je činjenica da su paštetu, koja sadrži (čak!) 30 posto mesa najgoreg kvaliteta i bezbroj nezdravih aditiva, pokušali podvaliti kao zdrav i poželjan oborok za ishranu djece.

nivea

NIVEA IN-SHOWER Q 10 LOSION

Obzirom da nam je ljeto u jeku, na sve strane nude se i proizvodi za njegu tijela, naravno, sa „magičnim“ rezultatima koji će vaše tijelo bez po muke spremiti za plažu.

Jedan od njih je svakako i regenerator za učvršćivanje kože Nivea In-Shower Q 10 losion, koji ‘ubija’ reklamnim porukama o “čudotvornim” Q10 zrncima i mentolu, zbog kojih će vam ovaj losion u kratkom roku navodno učvrstiti tijelo i poništiti sve negativne efekte koje vam donose godine.

Nebuloze u koje zdrav razum zaista ne može povjerovati, pa je tako i obmana poznate svjetske marke vrlo brzo raskrinkana u javnosti…

Iskustva korisnica nedugo nakon pojave losiona osvanula su na internetu, a u njijma su dominirali razočaravajući komentari: “Nisam primijetila nikakvu razliku što se izgleda same kože tiče”
ili “Nemojte očekivati da će vas ovaj losion riješiti celulita ili ozbiljnih problema kože”, samo su neki od njih.

Zar je neko uopšte i očekivao čudo?!

GILLETTE VENUS

GILLETTE VENUS

Još jedan od ljetnih proizvoda koji garantuje nevjerovatnu transformaciju bez po muke su i britvice za depilaciju Gillette Venus. Iako su dosta skuplje od običnih britvica, Venus britvice ne nude ništa posebno, osim malo privlačnijeg dizajna.

Ali zato daju naslutiti da ćete noge imati k’o Jennifer Lopez, koja je na plakatu isfotošopirana gotovo do neprepoznatljivosti.

Pa, ako ste baš toliko naivni, a vi ih kupujte i (raz)uvjerite se sami!

KINDER MILCH SCHNITTE

KINDER MILCHSCHNITTE

Još jedna skandalozna reklama sa opasnim porukama, koja se godinama emituje na TV-u, jeste ona za Kinder Milch Schnitte koje se prezentuju kao super zdravi obrok za djecu, pun mlijeka, meda i žitarica.

Međutim, valjda je svakom jasno da je stvarnost posve drugačija… Suludo je i pomisliti da jedan industrijski proizvod prepun šećera, masti i emulgatora može biti predstavljen kao zadrav obrok za djecu.

To je potvrdila i analiza rađena u Njemačkoj, koja je pokazala da Kinder Milch Schnitte sadrže oko 60 posto masnoće i šećera više od, recimo, torte sa šlagom, tako da sve tvrdnje o “zdravom međuobroku” padaju u vodu.

Njihov proizvođač, zloglasni Ferrero s početka teksta, tu nije stao, nego je smanjio i gramažu proizvoda sa 35 na 28 grama, a zadržao istu cijenu.

Samo se čeka neki ogorčeni kupac sa viškom vremena koji će ponovo tužiti Ferrero, kao što je bio slučaj s Nutellom.

milka

MILKA ČOKOLADE

Milka je na našim prostorima najpopularnija vrsta mliječne čokolade koja se kod nas često prezentira kao jedna od najboljih na tržištu.

Međutim, činjenica je da su Milka čokolade preslatke, a ako uporedite okus čokolade koja se prodaje na našem tržištu s onom koja se prodaje u EU, odmah će vam biti jasno da o vrhunskoj kvaliteti tu nema ni govora. Šta nam se sve u njoj “pakuje”, vjerovatno nikada nećemo saznati, ali zato nije zgoreg biti na oprezu i dobro razmisliti, naručito pri kupovini Milka čokolada na “akciji”.

Da ne spominjemo i činjenicu da je cijena ove čokolade tokom godina rasla, a gramaža se smanjivala.

Zaključite sami zašto se Milka čokolada u zemljama Evrope uopšte ne smatra nekom delicijom, već spada u kategoriju jeftinijih i nekvalitenijih slatkiša.

delimano

DELIMANO

Kada odete u supermarkete, sa svih strana vam se nudi „vrhunsko“ posuđe sa nevjerovatnim svojstvima koja će vaše kuhanje podići na sasvim novi nivo. Kako da ne!

Međutim, brend koji nas najviše bombarduje takvim informacijama svakako je Delimano, koji svoje proizvode bazira na keramičkom premazu na tavama.
Kako sami uporno i konstantno navode, keramički premaz predstavlja vrhunsku inovaciju u proizvodnji kuhinjskog posuđa. Zahvaljujući svojim jedinstvenim svojstvima, garantuju potpuno uživanje u zdravijim i ukusnijim obrocima, pripremljenim za mnogo kraće vrijeme i uz minimum masnoće.

Naravno, realnost je opet potpuno drugačija. Umjesto tave u kojoj možete peći uz minimum ulja, dobijete tavu u kojoj se hrana lijepi puno gore nego na ostalim najobičnijim (i puno jeftinijim) tavama, a nemojte se začuditi i ako se vaša Delimano tava nakon kratkog vremena potpuno iskrivi.

O kvalitetnom i zdravom kuhanju možete samo sanjati, te zato razbijte zablude prije nego što se odlučite da (pre)skupo platite bilo koju tavu razvikanog brenda Delimano.

DM DROGERIE MARK

DM DROGERIE MARK

DM drogerie markt je jedan od najvećih lanaca drogerija u Srednjoj i Istočnoj Evropi, a u Bosni i Hercegovini osnovan je 2005. godine, dok je prva bosanskohercegovačka DM prodavnica otvorena u junu 2006. u sarajevskom naselju Dobrinja.

Danas je DM zastupljen širom Bosne i Hercegovine s 55 prodavnica.

Od svog otvaranja DM u BiH posluje jako uspješno, i to ponajviše zahvaljujući našem mentalitetu koji sve proizvode iz Njemačke smatra kvalitetnim i superiornijim u odnosu na ostale proizvode iz drugih zemalja.

Naime, asortiman DM-a u Bosni i Hercegovini obuhvata, između ostalog, i 22 dm robne marke, a u cjelokupnom asortimanu posebno mjesto zauzimaju organska hrana i prirodna kozmetika.

Upravo te marke (pre)često se povlače iz prodaje zbog štetnih sastojaka, bilo da je riječ o dječijoj hrani, žitaricama, kašicama…, za koje je utvrđeno da sadrže (čak!) otrovne supstance.

A “akcije” u DM-u su posebna priča! Velika većina proizvoda koji ne spadaju u njihovu robnu marku dosta su skuplji nego u ostalim trgovinama, čak i kad je neki od tih proizvoda na rasprodaji.

Provjerite prije nego što se zaletite i na “akciji” kupite papreno naplaćen proizvod koji ćete negdje drugo platiti jeftinije po regularnoj cijeni!

Život, ljepota i zdravlje

Prev Next

Najnaseljenija mjesta svijeta

26-05-2016 Hits:5501 Život, ljepota i zdravlje

Najnaseljenija mjesta svijeta

Napuštene uvale, čiste plaže, kristalno more... Nigde žive duše na vidiku. Čovek bi pomislio da odmor na ostrvu predstavlja savršen beg od svakodnevice, ali realnost, nažalost, nije uvek takva. Naprotiv, pojedina...

Autosjedalica za siguran put sa bebom

20-05-2016 Hits:5127 Život, ljepota i zdravlje

Autosjedalica za siguran put sa bebom

Prilikom putovanja automobilom sa mališanima, roditelji se pozivaju na obavezno korištenje autosjedišta. Svakodnevno se mogu vidjeti automobili u kojima se djeca voze bez korištenja autosjedišta i to čak na dužim relacijama. Važeći Zakon...

Brendovi koji nas lažu: NIVEA, MILKA, DELIMANO, DM, ARGETA, NUTELLA…

28-04-2016 Hits:5894 Život, ljepota i zdravlje

Brendovi koji nas lažu: NIVEA, MILKA, DELIMANO, DM, ARGETA, NUTELLA…

Priča o Nutelli i kompaniji Ferrero samo je jedan od slikovitih primjera koliko nas razni brendovi svakodnevno zasipaju lažima i bombarduju suludim reklamama sa svih strana, samo kako bismo što...

TEČNA BOMBA: Tanji struk preko noći!

15-04-2016 Hits:5474 Život, ljepota i zdravlje

TEČNA BOMBA: Tanji struk preko noći!

O napicima koji pozitivno utječu na mršavljenje, odnosno pospješuju ga, već smo mnogo pisali. Jedan aktuelan recept širi se društvenim mrežama, a prema komentarima onih koji su ga probali –...

Šta otkrivaju ispucale usne?

01-04-2016 Hits:3468 Život, ljepota i zdravlje

Šta otkrivaju ispucale usne?

Najčešće se ispucale usne javljaju zbog vetra, hladnog vazduha, ali i zbog neadekvatnog unosa vode i ružne navike lizanja usana. Ali to može da bude i signal nekih drugih poremećaja...

Jaja su zdravija nego što mislite

24-03-2016 Hits:3503 Život, ljepota i zdravlje

Jaja su zdravija nego što mislite

Jaja su jeftini izvor belančevina koje osiguravaju rast i razvoj svih telesnih tkiva. Evo zašto bi ih trebalo jesti češće, bez obzira na količinu holesterola u ovim proteinskim bombicama. Fleksibilna namirnica Teško...

Bebama je potrebna cucla

22-03-2016 Hits:3515 Život, ljepota i zdravlje

Bebama je potrebna cucla

Potreba za sisanjem je urođena, a palac nije prilagođen vilici i može da je deformiše, pa je pametnije da im se pred spavanje da cucla. Pojedini roditelji bebama ne daju cuclu,...

Jestive namirnice koje bacamo

14-03-2016 Hits:3797 Život, ljepota i zdravlje

Jestive namirnice koje bacamo

Pojedine dijelove voća i povrća pri čišćenju bacamo. Iako u većini slučajeva nećemo pogrešiti, postoji nekoliko primjera gde je ono što 99 odsto ljudi baca itekako vrijedno. Proverite da li...

Trikovi sa papirom za pečenje

10-03-2016 Hits:3930 Život, ljepota i zdravlje

Trikovi sa papirom za pečenje

Očistite peglu Ako vam se pegla ulijepila, uradite sledeće: na papir za pečenje pospite so i kada se pegla ugreje do maksimuma, lagano trljajte dok se ne skine sva prljavština. Očistite metalne...

Koja čokolada je zdrava za jelo

04-03-2016 Hits:3706 Život, ljepota i zdravlje

Koja čokolada je zdrava za jelo

Potraga za dobrom čokoladom može biti krajnje izazovna zbog lakog zavaravanja sa sjajnom ambalažom i lažnim tvrdnjama proizvođača. Znajući kako da prepoznate kvalitetnu čokoladu, redukovaćete nivo stresa, ali i učiniti...

Muškarci: Ovo su znakovi koji otkrivaju nesrećnu suprugu

02-03-2016 Hits:3542 Život, ljepota i zdravlje

Muškarci: Ovo su znakovi koji otkrivaju nesrećnu suprugu

Danas ljudi žive užurbanim tempom, nemaju vremena da se posvete svojim partnerima, pa otud i mnogo nesrećnih brakova. Ranije su žene bile domaćice, reproduktivne mašine koje su bile zadužene za...

Tri doba u danu u kojima nas napada glad - a to nas deblja!

24-02-2016 Hits:3413 Život, ljepota i zdravlje

Tri doba u danu u kojima nas napada glad - a to nas deblja!

Postoje tri doba u danu u kojima ste "najslabiji" i najskloniji posezanju za kaloričnim grickalicama što će naruštiti sve ranije napore da izgubite nekoliko kilograma viška, pa pripazite. Pokušavate li izgubiti...

Koje voće pospješuje gubitak kilograma ?

17-02-2016 Hits:4459 Život, ljepota i zdravlje

Koje voće pospješuje gubitak kilograma ?

Agrumi Bogato vitaminom C i antioksidansima, citrusnom kiselinom i flavonoidima, ovo voće istovremeno pospešuje metabolizam. Poznato je da miris agruma pozitivno utiče na raspoloženje, a ako češće jedete grejp, narandže, limun...

Šminka u frižideru

16-02-2016 Hits:3574 Život, ljepota i zdravlje

Šminka u frižideru

Da li ste čuli kako neku šminku treba držati u frižideru da bi duže trajala? To je istina i mnoge žene su već pokušale sa ovim trikovima, uz pomoć kojih...

Evo zašto je važan hormon sreće

13-05-2015 Hits:4174 Život, ljepota i zdravlje

Evo zašto je važan hormon sreće

Da li znate da je osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti  povezan sa molekulom koji naše tjelo proizvodi – oksitocinom? Iako mislimo da ljubav dolazi iz srca, istina je zapravo drugačija. Ljubav...