Menu

Direktorica kupuje stotine litara alkohola za banjalučke vrtiće!

 direktorica vrtica bl

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Nataša Radulović na javnom pozivu za nabavku prehrambenih proizvoda i mješovite robe vrijednosti 4,1 milion KM, između ostalog, za potrebe vrtića naručila je 666 flaša alkoholnih pića.

U tenderskoj dokumentaciji javnog poziva koji je ovih dana završen, direktorica Radulović traži da joj ponuđači dostave ponudu za isporuku 234 flaše vina, 72 flaše štoka i 15 kartona piva.

U tenderskoj dokumentaciji, koja je u posjedu portala CAPITAL, uz brojne prehrambene artikle za pripremu hrane djeci predškolskog uzrasta, potrebno je ponuđač isporuči i „90 litara crnog vina", „72 flasa bijelog vina Krstač" (0,75), „72 flaše bijelog vina Šardone" (0,75), „72 litre štoka" i „360 flaša piva (0,33)".

Banjalučkim vrtićima, u kojima se boravi 2.150 djece, očito treba 72 kilograma „velikih slavskih svijeća", odnosno nekoliko stotina svijeća, jer se u kilogramu nalazi od tri do pet svijeća u zavisnosti od veličine.

Istovremeno, dok nabavljaju 666 flaša alkoholnih pića, banjalučki vrtići za naredne tri godine naručuju, na primjer, samo 15 komada sira feta od 950 grama, po devet kilograma pršuta i suvog vrata, ili tek 360 vrećica smokija od 50 grama i 360 vrećica štapića od 40 grama!

U tenderskoj dokumentaciji traži se ponuda za ukupno 207 proizvoda vrijednosti 4.102.000 KM.

Direktorica čiji je mandat na isteku, raspisuje milionsku nabavku za naredne tri godine.

Direktorica Radulović koja je van BiH, uputila nas je na pomoćnika direktora za finansij e Momirku Mitrović koja je rekla da je javni poziv upravo zatvoren, a od četiri prijavljena za najboljeg ponuđača izabrana je firma „Novoteks" Banjaluka. Mitrović ističe da je sve bilo potpuno transparentno i zakonito, te da do juče kada je istekao zadnji rok, nije pristigla ni jedna žalba.

Na pitanje zašto vrtići kupuju 666 flaša alkoholnih pića, Mitrović je potrebu za tom nabavkom uporedila sa nabavkom toalet papira!

„Mi smo ustanova koja ide u goste i kojoj gosti dolaze, moramo ih počastiti. To nisu velike količine na trogodišnjem periodu i one se mogu, a i ne moraju nabaviti. Uostalom, zašto ne staviti nešto odmah sada, nego da se kupuje poslije, posebno po nekoj većoj cijeni. Mi obilježavamo slavu u vrtićima, i u tom obredu se koriste vina. Mi imamo 19 vrtića i to vam je samo jedne godine 19 litara vina. Idemo u posjedu donatorima ili vrtićima iz drugih gradova kojima ponesemo kao poklon flašu pića. Govorimo o nekom normalnom funkcionisanju. Nemojte da se stavljamo u srednji vijek pa da nemamo toalet papira. Svaka normalna kuća u koju dođete ponudiće vas pićem i kafom. Čude me takva pitanja", kaže Mitrović.

Komentarišući zašto kupuju 666 flaša pića, a samo naprimjer 360 vrećica smokija i štapića, Mitrović kaže da i to ide za poklone kada se ide u posjetu drugim vrtićima, jer se grickalice nikada ne daju djeci u banjalučkim vrtićima.

Predsjednik Udruženja građana „Tender" Rajko Kecman kaže da nikada u praksi nije vidio da bilo koja druga institucije koje se bave predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem na prostoru cijele BiH nabavljaju alkohol.

„U vrijeme ekonomske krize a naročito teškoća sve siromašnijih roditelja da izvajaju sredstva za vrtiće, postavlja se pitanje zašto se nabavlja roba koja služi neprimjerenom luksuzu, a ne za suštinsku potrebu ishrane djece", rekao je Kecman za portal CAPITAL.

Pored nabavke alkohola za djecu, čiji se roditelji godinama žale na previsoku cijenu vrtića u Banjaluci, vrlo su upitni i kriterijumi izbora najboljeg ponuđača.

Cijena se boduje sa 50odsto, dok rok isporuke nosi 20, a uslovi i način plaćanja 30 odsto.
„Ovim se otvara mogućnosti favorizovanja ponuđača koji su lokacijski bliže sjedištu Ugovornog organa, jer su predviđeni penali od čak 0,5 odsto od ugovorene cijene za svaki sat vremena kašnjenja u isporuci", ocjenjuje Kecman.

Drugo, smatra da uslovi plaćanja koji „nose" ovoliko bodova, stvaraju mogućnosti uspostavljanja „dila" sa izabranim ponuđačem, koji u ponudi da znatno duži rok plaćanja od godinu dana kako bi bio konkurentniji, a Centar ga zapravo plaća odmah po ispostavljanju fakture.

„Neprimjeren je rok isporuke, koji iznosi čak 20 odsto ukupne vrijednosti nabavke. To nije zabilježeno u dosadašnoj praksi, jer se ne radi o „ketering" isporukama grabe, a pogotovo ne toplih broka, već o robama koji čine repromaterijal za pripremu grane u kuhinjama Centra za predškolsko obrazovanje. Taj rok objektivno može da bude i druži od 48 časova, ali ovog govori o protežiranju dobavljača sa područja Banjaluke, a na štetu novca građana koji daju novac za smještaj svoje djece u vrtićima", ističe Kecman.

Predsjednica Komisije za provođenje javnog poziva Centra za predškolsko Momirka Mitrović odgovara da su to neosnovane optužbe.

„Uslovi plaćanja nose veliki broj bodova jer Centar ne može uticati na dinamiku plaćanja. To se vrši preko Grada Banjaluka, a ono zavise od punjenja gradskog budžeta. Ako dobijemo što duži rok plaćanja, unaprije izbjegavamo mogućnost raskida ugovora, što može utiče na isporuku hrane djeci", kaže Mitrović.

Kratke rokove isporuke pravda time što djeca očekuju svako jutro svježe mlijeko, hljeb i voće, koje ako nije dobrog kvaliteta potrebno brzo vratiti i isporuči nove količine. Na sugestiju da su mogli voće, mlijeko i hljeb izdvojiti u poseban lot, Mitrović kaže da bi ih onda optužili da idu na rasparčavanje postupka javne nabavke.

Pobjednik na 4,1 miliona KM vrijednom tenderu, firma „Novoteks" Banjaluka, poznati je partner Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. UG „Tender" je 2010. godine izvršili monitoring Ugovora o nabavci higijene, didaktičkog i kancelarijskog materijala koji je Centar sklopio sa „Novoteksom" i utvrdio značajne propuste, te sklapanje aneksa ugovora kojima su pojedine cijene uvećane nekoliko puta.

„Ugovorni organ je prihvatio zahtjev ponuđača „Novoteksa" i 10. Oktobra 2009. godine sklopio Aneks ugovora, odobravajući korekciju cijena naviše, za tražena 42 artikla od ukupno 161.

Poređenjem pojedinih cijena u jedinicama mjere navedenim u Ponudi i odobrenih korekcija istih u izmjenjenim jedinicama mjere za 12 artikala, od toga 5 u smanjenjim pakovanjima, a za 7, umjesto mjere pakovanje, davane su cijene samo na komad, pa je obezbjeđeno povećanje cijena od čak 361,30%.

Konkretno pojedinačne vrijednosi 42 artikla u ugovorenim jedinicama mjere iznosilo je 72,06 KM dok je dozvoljenom korekcijom za istovjetne količine samo u novim jedinicama mjere dostignut iznos od 332,41 KM.

Cijene iz Aneksa ugovora su premašile cijene četvrtog ponuđača po visini ponude za 195%, petog za 170%, tako da Ugovorni organ umjesto najpovoljnijeg, već 7 mjeseci vrši nabavku od neuporedivo najskupljeg dobavljača.

Po članu 39. Zakona o javnim nabavkama BiH cijene navedene u najpovoljnijoj ponudi i uslovi iz Tenderske dokumentacije se ne mogu mijenjati", navedeno je u izvještaju UG „Tender".

Izvor: Capital.ba

BiH I RS

Prev Next

Bošnjaci neće da rade u firmama iz Srpske

29-07-2016 Hits:3864 BiH I RS

Bošnjaci neće da rade u firmama iz Srpske

I pored ogromne nezaposlenosti, radnici u Federaciji BiH ne žele da rade u firmi čiji je vlasnik Srbin iz Republike Srpske. Sa ovim problemom suočio se jedan poslodavac iz Banjaluke koji...

U Trebinju poginula mlada sportiskinja

31-05-2016 Hits:3796 BiH I RS

U Trebinju poginula mlada sportiskinja

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u juče oko 16 časova u mjestu Gornje Čičevo na magistralnom putu Trebinje – Herceg Novi poginula je reprezentativka BiH u plivanju Ana Čučković (18). U...

Mnogobrojna reagovanja na govor Kavazovića u Švajcarskoj

26-05-2016 Hits:3253 BiH I RS

Mnogobrojna reagovanja na govor Kavazovića u Švajcarskoj

Još traju reagovanja na izjavu poglavara islamske zajednice Huseina Kavazovića, koji je rekao da se ne smije dozvoliti da Vlah zavlada Srebrenicom. Donosimo i druge dijelove Kavazovićevog govora, u...

Sarajevo stidi se!

04-05-2016 Hits:2767 BiH I RS

Sarajevo stidi se!

Uz jake mjere obezbjeđenja juče su obilježene 24 godine od ubistva 42 pripadnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Ni 24 godine nakon zločina u Dobrovoljačkoj ulici nema pravde za...

Drama: Radnici se popeli na silos i prijete samoubistvom

28-04-2016 Hits:2477 BiH I RS

Drama: Radnici se popeli na silos i prijete samoubistvom

Četvorica radnika "Tuzla kvarca", koji štrajkuju glađu već 18 dana, danas su se popeli na silos i prijete da će počiniti samoubistvo. "Radnici su očajni i više ne vide izlaz iz...

21 godina od zločinačke akcije BLjESAK

28-04-2016 Hits:2192 BiH I RS

21 godina od zločinačke akcije BLjESAK

U operaciji "Bljesak", 1. i 2. maja 1995. godine, ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece. Prvog maja 1995. godine...

Oslobodite se grijeha na današnji praznik

28-04-2016 Hits:2430 BiH I RS

Oslobodite se grijeha na današnji praznik

Pravoslavni hrišćani, koji se pridržavaju julijanskog kalendara, obilježavaju danas Veliki četvrtak. Hrišćani se sjećaju posljednjeg objedovanja Isusa Hrista, Tajne večere, a danas je prilika da se i najveći grešnici razriješe...

Ovo su neradni dani u Srpskoj za Vaskrs

25-04-2016 Hits:2712 BiH I RS

Ovo su neradni dani u Srpskoj za Vaskrs

U Republici Srpskoj neradni dani biće 29. april, te 1. i 2. maj, kada se obilježavaju vjerski i republički praznici Veliki petak, odnosno Vaskrs i Međunarodni praznik rada. Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti...

Hapšenje osumljičenih za štetu Bobar banke

31-03-2016 Hits:2460 BiH I RS

Hapšenje osumljičenih za štetu Bobar banke

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ lišili su jutros slobode više osoba osumnjičenih da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM i na...

Oprez prilikom spaljivanja korova

22-03-2016 Hits:2192 BiH I RS

Oprez prilikom spaljivanja korova

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske upozorilo je građane da budu oprezni prilikom spaljivanja korova i drugog zapaljivog materijala, kao i da te poslove obavljaju na površinama koje mogu kontrolisati. ...

Banjalučanin uhapšen zbog ucjenjivanja djevojke preko FB

15-03-2016 Hits:2389 BiH I RS

Banjalučanin uhapšen zbog ucjenjivanja djevojke preko FB

 Policija u Kozarskoj Dubici uhapsila je V.B. iz Banjaluke u akciji “Zoran Nepobjedivi” jer je jednu djevojku V.J. ucjenjivao preko fejsbuka. Naime, kako je rečeno u policiji on je u februaru...

Propalo prikrivanje korupcije: Dr Vesna Novaković je ipak uzimala mito! (video)

15-03-2016 Hits:3327 BiH I RS

Propalo prikrivanje korupcije: Dr Vesna Novaković je ipak uzimala mito! (video)

Disciplinska komisija UKC RS utvrdila je da dr Vesna Novaković nije uzimala mito, ali roditelji djece koju je liječila i dalje tvrde da jeste i pripremaju zajedničku tužbu. O uzimanju...

Eksplozija na pumpi u Bijeljini

14-03-2016 Hits:2831 BiH I RS

Eksplozija na pumpi u Bijeljini

Na benzinskoj pumpi u Bijeljini došlo je do eksplozije, tri radnika su povrijeđena. Na benzinskoj pumpi "Dragstes" koja se nalazi na magistralnom putu Bijeljina - Brčko nesreću je izazvala eksplozija plinske...

Savanović: Isplata do kraja marta

14-03-2016 Hits:2407 BiH I RS

Savanović: Isplata do kraja marta

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da bi do kraja marta trebalo da bude isplaćen godišnji borački dodatak, za šta je potrebno izdvojiti 11...

SPC – Počeo Vaskršnji post

14-03-2016 Hits:2347 BiH I RS

SPC – Počeo Vaskršnji post

Za pravoslavne vjernike danas je počeo višenedjeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista - Vaskrsom, koji se ove godine slavi 1. maja. Datum...

Niko nije odgovarao za ubistvo srpskih djevojčica

11-03-2016 Hits:2500 BiH I RS

Niko nije odgovarao za ubistvo srpskih djevojčica

Srpske djevojčice Milica Lalović i Nataša Učur ubijene su na današnji dan prije 21. godinu u sarajevskom naselju Grbavica, snajperskim hicima ispaljenim iz dijela grada pod kontrolom muslimanskih snaga, a...

Banjalučanin dobio 192.000 KM na kladionici

04-03-2016 Hits:2498 BiH I RS

Banjalučanin dobio 192.000 KM na kladionici

Nisam se mnogo nervirao prateći mečeve koje sam imao na tiketu, ali kada sam vidio da su mi ostale još dvije utakmice, zaledio sam se, kazao je Banjalučanin, čiji je...

Tri mjesečne plate godišnje za cigarete

01-03-2016 Hits:2289 BiH I RS

Tri mjesečne plate godišnje za cigarete

Kutija prosječnih cigareta košta oko četiri marke, što znači da pušač, koji dnevno ispuši jednu paklu nikotinskih štapića, za 365 dana u pepeo pretvori blizu 1.500 maraka, što je jednako...

Preminuo Vlado Petrović "Čiča"

29-02-2016 Hits:2576 BiH I RS

Preminuo Vlado Petrović "Čiča"

Vlado Petrović "Čiča", dokazani humanista u traženju nestalih Srba i veliki borac za istinu i pravdu o stradanju srpskog naroda, preminuo je u Doboju u 57. godini. Isključivo zaslugom Petrovića samo...

Zbog pijanih putnika avion prinudno sletio u Sarajevo

26-02-2016 Hits:2298 BiH I RS

Zbog pijanih putnika avion prinudno sletio u Sarajevo

Avion kompanije Pegasus, koji je letio na relaciji Istanbul - Rim, juče je prinudno sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo zbog putnika koji su u vidno alkoholiziranom stanju vrijeđali osoblje u...

Djevojčica skočila sa prvog sprata zgrade

26-02-2016 Hits:2903 BiH I RS

 Djevojčica skočila sa prvog sprata zgrade

Petnaestogodišnja učenica devetog razreda Osnovne škole u Kalesiji skočila je sa prvog sprata stambene zgrade u izgradnji u centru Kalesije, zadobivši teške povrede, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog...

Otkazi za 3.000 vojnika u BiH

24-02-2016 Hits:2543 BiH I RS

Otkazi za 3.000 vojnika u BiH

Ministarstvo odbrane BiH predlaže smanjenje broja pripadnika oružanih snaga sa 10.000 na 7.000. Od osnivanja potrošili tri milijarde KM. U dokumentu pod nazivom "Pregled odbrane", koji Ministarstvo odbrane BiH treba...

Sistemsko uništavanje zdravstva Srpske

24-02-2016 Hits:2330 BiH I RS

Sistemsko uništavanje zdravstva Srpske

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna...

BiH prva na mapi nezaposlenosti

18-02-2016 Hits:2224 BiH I RS

BiH prva na mapi nezaposlenosti

Visoka stopa nezaposlenosti beleži se u čitavom regionu. Dok je najviše nezaposlenih u BiH, za petama su joj Srbija u Makedonija. "Crnih rupa" u kojima je nezaposlenost najveća najviše ima u...

Balkan investment banka - pljačka koja traje 15 godina

16-02-2016 Hits:2182 BiH I RS

Balkan investment banka - pljačka koja traje 15 godina

Izvještaji Republičkog deviznog inspektorata Republike Srpske koji su procurili u javnost govore o ogromnim količinama novca koje su putem Balkan investment banke iznošene van BiH. Izvještaji su diskreditovali i Agenciju za...

Pismo Dodiku: Moj otac se nije borio za državu bez zakona, pravde i reda!

16-02-2016 Hits:2617 BiH I RS

Pismo Dodiku: Moj otac se nije borio za državu bez zakona, pravde i reda!

"Odlučio sam da vam u ime pokojnog oca vratim odlikovanje kojim je posthumno odlikovan za zasluge u ratu i stvaranje i odbranu Republike Srpske, i da, na veliku žalost zbog...

Novi zakon: Koji dokumenti su potrebni za prijavu prebivališta?

10-08-2015 Hits:3876 BiH I RS

Novi zakon: Koji dokumenti su potrebni za prijavu prebivališta?

Novi Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH na snagu je stupio 29. jula te je donio nekoliko važnih promjena bh. građanima kada prijavljuju prebivalište. Nakon što su Izmjene i...

MekGafi: Bez zakona o radu za BiH nema kredita MMF-a

06-08-2015 Hits:2733 BiH I RS

MekGafi: Bez zakona o radu za BiH nema kredita MMF-a

Evropska komisija je zadovoljna što je novi zakon o radu usvojen u Federaciji Bosne i Hercegovine i nada se da će proći i u Republici Srpskoj, te iz Delegacije EU...

U Srpskoj su protesti otišli u istoriju

06-08-2015 Hits:2704 BiH I RS

U Srpskoj su protesti otišli u istoriju

U Srpskoj već godinama skoro da nema masovnih protesta građana i izražavanja nezadovoljstva načinom života na ulicama Republike Srpske. A razloga za proteste sve je više. Male plate, kašnjenja penzija,...

Savjet ministara BiH smijenio Zupca

06-08-2015 Hits:2562 BiH I RS

Savjet ministara BiH smijenio Zupca

SARAJEVO - Goran Zubac razriješen je danas na vanrednoj sjednici Savjeta ministara BiH sa pozicije direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), saopšteno je iz Savjeta ministara. Kako je istaknuto...