Menu

Ninkovićeva i Teletović sportisti godine BiH

Sarajevo - Plivačica Ivana Ninković u ženskoj i košarkaš Mirza Teletović u muškoj konkurenciji najbolji su sportisti BiH za 2012. godinu u Izboru koji su 12. put organizovali “Nezavisne novine” i BHRT.

Njihovo krunisanje održano je sinoć u sarajevskom hotelu “Holidej in” uz prisustvo mnogobrojnih zvanica iz svijeta sporta, ali i političko društvenog života BiH.

Stručni žiri, kojem je ove godine predsjedavao legendarni Ivica Osim, odlučio se za Ninkovićevu, koja je “za dlaku” slavila ispred Larise Cerić (džudo) i Emine Hadžiahmetović (stoni tenis).

Talentovana plivačica, koja ima samo 17 godina, iza sebe ima veoma uspješnu 2012. godinu.

Ostvarila je svoj san nastupom na Olimpijskim igrama u Londonu, ali je najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri ostvarila prije dvadesetak dana, kada je na Evropskom prvenstvu u Francuskoj u kratkim bazenima zauzela deseto mjesto u disciplini 50 metara prsno, a finale joj je izmaklo za 23 stotinke.

- Istinski sam oduševljena ovim priznanjem koje mi je dodijeljeno. Ova nagrada je pokazatelj da sam na pravom putu. Nadam se da ću u budućnosti ostvarivati još bolje rezultate i tako opravdati ovu nagradu. Mlada sam i imam dovoljno vremena da napravim još više u karijeri - rekla je Ninkovićeva.

Osim Teletovića, u uži izbor kandidata za najboljeg sportistu ušli su još fudbaler Vedad Ibišević i atletičar Kemal Mešić.

Teletović zbog klupskih obaveza nije bio u mogućnosti da doputuje u Sarajevo i prisustvuje manifestaciji dodjele priznanja u “Holidej inu”, ali se prisutnima obratio video-porukom.

- Ovo je za mene velika stvar da budem izabran za sportistu godine u BiH. Nadam se da ću opravdati ovo priznanje i da ću dostojno predstavljati BiH u svijetu - rekao je Teletović.

Pored titula najboljih sportista u pojedinačnoj konkurenciji, dodijeljene su nagrade u još deset kategorija.

Atletičarka Biljana Cvijanović dobitnik je nagrade čitalaca “Nezavisnih novina”.

Njoj je kompanija “Fis Vitez” obezbijedila da sedam dana godišnje u idućih 50 godina uživa u moderno opremljenim apartmanima “Eko Fis” na planini Vlašić.

Trener godine je selektor košarkaške reprezentacije BiH Aleksandar Petrović, najperspektivniji sportista je bacač kugle Mesud Pezer, a najperspektivnija sportistkinja yudistkinja iz Berkovića Aleksandra Samaryić.

Priznanje za najbolju ekipu “otišlo” je Košarkaškoj reprezentaciji BiH, koja se plasirala na “Evrobasket 2013”.

Najperspektivniji sportista je Mesud Pezer, bacač kugle Atletskog kluba “Čelik” iz Zenice, koji je na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Barseloni osvojio peto mjesto.

Nagrada za fer-plej ove godine je otišla u ruke brzoklizača Edina Brankovića, koji je sportsku stipendiju od 800 američkih dolara mjesečno, koju je trebalo da prima naredne dvije godine, ustupio svojim kolegama, kandidatima BiH za nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci sa osvojenim zlatom na Paraolimpijskim igrama (POI) u Londonu ponovo je bila bez konkurencije u izboru za najbolju ekipu u sportu za lica invaliditetom, dok je najbolja u sportu za lica sa invaliditetom atletičarka Sanela Redžić, koja je na POI u Londonu osvojila četvrto mjestu u bacanju kugle u svojoj kategoriji.

Nagrada za životno djelo ove godine je otišla u ruke Mirka Petričevića, koji je gotovo cijeli svoj život posvetio gimnastici i radu sa mladima.

Posthumno nagradu za životno djelo dobio je i Ivan Mioč, priznati fudbalski radnik iz Sarajeva.

Ove godine na čelu stručnog žirija bio je legenda fudbala u BiH Ivica Osim, koji je zajedno sa ostalim članovima na četiri sjednice u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci imao veoma težak zadatak.

Posthumno je dodijeljeno priznanje nekadašnjem članu ovog žirija preminulom sportskom novinaru iz Istočnog Sarajeva Goranu Ivankoviću.

Manifestacija je i ove, kao i prethodnih godina, održana pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, odnosno predsjedavajućeg Nebojše Radmanovića, te uz podršku Ministarstva civilnih poslova i partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH.

Radmanović: Kriza se negativno odražava i na sport

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da živimo u vremenu velike ekonomske i socijalne krize u BiH, koja se negativno odražava i na sport u BiH.

- To se vidi po opštem stanju u sportu i postignutim rezultatima - istakao je Radmanović sinoć u Sarajevu na ceremoniji izbora sportiste godine u BiH za 2012. godinu u organizaciji banjalučkih “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.

Radmanović je naveo da je BiH zemlja sa najmanjim izdvajanjima za sport, što značajno utiče na postizanje boljih sportskih rezultata.

U vrijeme globalne ekonomske krize nije lako naći i obezbijediti više sredstava za sport, ističe Radmanović, te ukazuje da se mora napraviti bolja organizacija da bi iskoristili raspoložive finasijske i ljudske resurse.

On je naglasio da je organizacija Evropskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine, čiji će domaćini biti Istočno Sarajevo i Sarajevo, prilika da se udruže snage i pokaže tradicionalno gostoprimstvo i organizatorske sposobnosti.

Radmanović je istakao da je izbor sportiste godine u BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH značajna sportska i društvena manifestacija.

- Ona ima visoku sportsku i društvenu reputaciju u BiH i regionu - rekao je Radmanović, koji je pokrivitelj ove manifestacije.

Prema njegovim riječima, ovakvim manifestacijama dodatno se doprinosi popularizaciji sporta, jer podstiče mlade naraštaje da se bave sportom i sportskim aktivnostima.

- Ovakvim odnosom prema sportu istovremeno se borimo protiv huliganizma i nacionalizma na sportskim terenima u BiH, kao i protiv društvenih devijacija i negativnih pojava među mladima - zaključio je Radmanović i čestitao sportistima koji su izabrani za najbolje.

Sport

Prev Next

Suze velikog šampiona bole najviše

08-08-2016 Hits:3715 Sport

Suze velikog šampiona bole najviše

Prvu pravu senzaciju na Olimpijskim igrama u Riju napravio je Huan Martin del Potro eliminacijom Novaka Đokovića već u prvom kolu, a vanserijska igra Argentinca i njegova najbolja partija u karijeri slomila je na kraju duh najboljeg tenisera svijeta.  Držao se Đoković dostojanstveno...

Marko Nikolić se vraća na klupu Partizana?!

01-08-2016 Hits:5272 Sport

Marko Nikolić se vraća na klupu Partizana?!

Nije, međutim, jedini čije ime figurira kod čelnika kluba iz Humske. Tu su još trojica potencijalnih povratnika u Partizan, ali sa znantno manjim šansama... Poraz Partizana u Kruševcu značio je odlazak Ivana Tomića sa klupe, a kako saznaje MOZZART Sport, prvi...

Tekvondoista Srđan Draškić osvojio bronzanu medalju

21-04-2016 Hits:6465 Sport

Tekvondoista Srđan Draškić osvojio bronzanu medalju

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović upriličio je danas prijem za uspješne članova Tekvondo kluba „Srpski soko“ koji su u okviru Reprezantacije BiH učestvovali na Prvenstvu Evrope u tekvondou koje je održano u Solunu od 11. do 17. aprila. Na takmičenju je...

Nole odbranio Majami - 28. Masters titula!

04-04-2016 Hits:5176 Sport

Nole odbranio Majami - 28. Masters titula!

Novak Đoković pobjedio je Keija Nišikorija sa 6:3, 6:3 u finalu turnira iz Masters 1000 serije u Majamiju! Istorija je njegova destinacija: Đoković osvojio Majami, izjednačio jedan i oborio tri rekorda! Srpski teniser slavio protiv Nišikorija sa 2:0 u setovima i tako...

Nikola Mićić - Biser Drine iz Zvornika

31-03-2016 Hits:4249 Sport

Nikola Mićić - Biser Drine iz Zvornika

Mladi Nikola Mićić, jedan je od najtalentovanijih polaznika škole fudbala Drine iz Zvornika. Uzrast 2005. godište vode Aleksandar Vasić i Aleksandar Kikić, aktivni igrači Drine, a među dosta talentovanih dječaka, Mićić nagovještava velike fudbalske domete. - Fudbal sam zavolio gledajući prvotimce...

Nole se mučio sa autsajderom

14-03-2016 Hits:3712 Sport

 Nole se mučio sa autsajderom

Novak Đoković plasirao se u treće kolo turnira iz Masters 1000 serije u Indijan Velsu, pošto je savladao Bjorna Fratanđela sa 2:6, 6:1, 6:2. Rafael Nadal prošao je u treće kolo prvog Mastersa sezone u Indijan Velsu. Amerikanac, trenutno 149. teniser...

Večeras odbojkašice Drine dočekuju ekipu iz Han Pijeska

04-03-2016 Hits:3818 Sport

Večeras odbojkašice Drine dočekuju ekipu iz Han Pijeska

  U okviru prvenstva Prve lige RS za odbojkašice, OK Drina Zvornik danas na svom parketu dočekuje ekipu Han Pijeska. Utakmica se odigrava u Rekreativno- sportskom centru sa početkom u 20:30 časova. Iz kluba pozivaju sve ljubitelje odbojke da dođu na utakmicu...

Uspjeh džudista „Srpskog sokola“ na Međunarodnom turniru u Laktašima

16-02-2016 Hits:4065 Sport

Uspjeh džudista „Srpskog sokola“ na Međunarodnom turniru u Laktašima

Proteklog vikenda u Laktašima je održan 14. Međunarodni džudo turnir “Laktaši open 2016”, na kome su učestvovale 54 ekipe sa preko 1.000 takmičara iz pet zemalja. Džudisti Džudo kluba „Srpski soko“ iz Zvornika osvojili su 36 medalja i...

Drina dobila novog trenera

13-01-2016 Hits:4451 Sport

Drina dobila novog trenera

Zvornička Drina dobila je novog šefa stručnog štaba Cvijetina Blagojevića, a za njegovog pomoćnika imanovan je Mile Lazarević. Milan Đokić, sportski direktor Drine istakao je da će u ekipi ostati svi domaći igrači, a da će od „stranaca” ostati samo...

Vaterpolo reprezentacija Srbije je svjetski šampion.

10-08-2015 Hits:4342 Sport

Vaterpolo reprezentacija Srbije je svjetski šampion.

Izabranici Dejana Savića su u finalu planetarnog šampionata u Kazanju savladali Hrvatsku sa ubedljivih 11:4 (2:2, 3:0, 2:2, 4:0) i osvojili prvo svetsko zlato posle 2009. godine. Ovo je drugo zlato sa planetarnog takmičenja u istoriji srpskog vaterpola. Hrvati su samo na...

Srbija je šampion svijeta!

20-06-2015 Hits:4307 Sport

Srbija je šampion svijeta!

Zvuči nestvarno, ali tako je - Srbija je u finalu Svjetskog prvenstva u fudbalu pobjedila Brazil! Junaci su "orlići", igrači omladinske selekcije koji su petostruke šampione svjeta savladali posle produžetaka sa 2:1. Izabranici Veljka Paunovića su partijama i ponašanjem na šampionatu na...

U 59. godini istrčao dva polumaratona

11-06-2015 Hits:4773 Sport

U 59. godini istrčao dva polumaratona

U roku od  mjesec dana, pedesetdevetogodišnji Jovan Bečanović, magistar tehničkih nauka zaposlen u „Alumini” iz Zvornika, učestvovao je na dva polumaratona. Najpre je 18. aprila bio akter 28. Beogradskog maratona, na kome je nastupao na polumaratonskoj trci,  da bi 17.maja trčao...

Sarajevo šampion BiH, Drina ostala u premijer ligi

31-05-2015 Hits:4012 Sport

Sarajevo šampion BiH, Drina ostala u premijer ligi

Tim s "Koševa" je u posljednjem kolu Premijer lige savladao Slobodu rezultatom 3:1 i tako završio šampionat sa tri boda više u odnosu na Željezničar koji je remizirao u Zenici sa Čelikom (1:1). Drina i Slavija su odigrali bez golova (0:0)...

Krupa iznenadila Drinu

02-04-2015 Hits:3841 Sport

Krupa iznenadila Drinu

Fudbaleri Drine neprijatno su iznenadili svoje navijače u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa Republike Srpske, jer su na svom terenu poraženi od Krupe sa 1:2. Tako je novi strateg Zvorničana Srđan Bajić porazom debitovao na kormilu i imaće težak zadatak da nadoknadi...

Dragan Mičić više nije trener Drine

23-03-2015 Hits:4322 Sport

Dragan Mičić više nije trener Drine

Upravni odbor Fudbalskog kluba „Drina“ iz Zvornika je na vanrednoj sjednici održanoj 22.03.2015. godine, nakon analize stanja u klubu i postignutih rezultata na početku proljećnog dijela prvenstava BH Telekom Premijer lige, odlučio da sa mjesta trenera prvog tima smijeni Dragana...