Menu

Zablude o zdravoj hrani

Smatrate ako pripremate hranu kod kuće da je ona zdravija. Međutim, to nije istina. Namirnice poput ribe i povrća možete nezdravo da napravite u svojoj kuhinji.

Životinje i biljke sadrže toksine koji su im potrebni da se odbrane od okoline u kojoj žive. Tako i čovjek može u svoj organizam da unese toksine koji mogu da uzrokuju trovanje hranom, bez obzira što je hrana navodno zdrava.

Pesticide i toksine iz povrća otklanjamo tako što gulimo koru i samim kuhanjem. Međutim prilikom pečenja, kuhanja, prženja ili dimljenja poželjni spojevi u namirnicama se mogu pretvoriti u nepoželjne i štetne za naš organizam.

Kada pečemo meso na roštilju bjelančevine koje on sadrži mutiraju i pretvarajau se u kancerogenu supstancu i mutagene. Iste stvari se dešavaju sa pršutom, kobasicama i povrćem. Kako biste smanjili mogućnost mutiranja bjelančevina nemojte upotrebjavati ugljen kao gorivo. Izbjegavajte pripremu hrane na otvorenom plamenu i nabavite specijalni roštilj kod kojeg neće doći do kapanja masnoće na sami izvor topline.

Kada meso dobije lijepu smeđu boju, sve domaćice su oduševljene i zadovljne svojom pripremom. Međutim upravo ti smeđi dijelovi su kancerogeni. Ne morate da paničete zbog toga jer koncentracija tih spojeva nije velika i vjerovatno neće dovesti do oboljenja čovjeka koji ih jede. Međutim, sve to ima odraz na organizam.

Hranu pokušajte da pripremate na što nižim temperaturama, a povrće nemojte podgrijavati, jer podgrijavanje povećava koncentraciju štetnih sastojaka.

Špinat iako se smatra da je zdrav ipak je jedna od manje vrijednih namirnica. Špinat ima mnogo manje vitamina od drugih namirnica, a sadrži velike količine nitrata koji su štetni za ljudski organizam.

Neke stvari ne smijte podgrijavati, jer mogu da postanu toksične. Jedna od stvari koju ne smijete podgrijavati je supa od mrkve. Takođe svo povrće trebate da kuvate samo za jedan obrok.

Kako biste se zdravo hranili sve što pripremate pripremajte kratko. Potrudite se da ga što manje termički obradite. Bilo bi dobro da što više jedete svježeg voća i povrća koje ćete samo lagano začiniti. Jela koja kuvate najbolje je da jedete odmah nakon pripreme. Potrudite se da ne bude prekuvano ili preprženo.
Последњи пут измењено%AM, %24 %477 %2013 %11:%dec
Више из ове категорије « Pravila poslije prvog seksa Kada muškarci ne žele seks? »

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

назад на врх