Menu

7 tajni za život bez stresa

Šta su naučnici sa univerziteta UCLA vidjeli kada im je 32 porodice otvorilo vrata svoga doma? Podmićivanje, kolutanje očima, svađe, zagrljaje, osmijehe... dakle, ništa novo. Međutim, ono što je novo je to da su isti ti naučnici uspjeli da otkriju tehnike koje svaka porodica može da primjeni i da živi srećno i veselju u zajedništvu. Evo kako...

PODJELA KUĆNIH POSLOVA

Vjerovali ili ne podjela poslova je nebitna, kao i to ko radi više. Bitno je samo to da partneri osjećaju da rade nešto što će koristiti oboma. Žene koje su bile u srećnim brakovima su rekle da su imale utisak da njihovi muževi vrlo dobro razumiju šta treba da urade da im olakšaju posao. Na primjer, dok su one spremale večeru, muževi su postavljali sto. Poenta je, navode stručnjaci, da u skladnim i srećnim porodicama supružnici razgovaraju o potrebama i ciljevima. U takvim porodicama, se mnogo češće koristi zamjenica mi umjesto ja. Njih ćete čuti kako govore "Mi u našoj porodici", "Mi mislimo da je za našu porodicu".
Ono što su stručnjaci još primjetili jeste i to da u ovakvim porodicama žene mnogo češće izražavaju zahvalnost muževima za poslove koje obavljaju po kući kao da se veoma često šale sa njima i održavaju vezu živom.

TRENUTCI ZAJEDNIŠTVA

Stručnjaci navode da je od suštinske važnosti da svaki dan izvodjite makar pola sata i da ih provedetui svi na okupu u šali i zabavi. Ne mora to da bude ništa spektakularno, možete samo da se igrate sa djecom, da ih golicate ili da se zajedno radite nešto. Oni su takođe primjetili i to da postoje dvije vrste porodice. Prva koja se radovala kada se otac pojavi na varatima i pozdravljala ga osmjesima i zagrljajima i ona u kojoj je majka na vratima pitala oca da li je kupi sve što treba za večeru. Način na koji se porodica odnosi prema ocu je veoma važana za skaldnost i harmoniju. Ako muškarac ima ustisak da dolazi na emsto gdje je cjenjen i poštovan, sve će bolje funkcionisati nego u onoj porodici u kojoj ima utisak da je potrčko ili sluga.

RODITELJI SU UZOR, A NE DRUGARI

Ukoliko se prema partneru odnosite sa poštovanjem to je dobro ne samo za međusobni odnos, već i za cijelu porodicu. Naime, kada partner pokaže razumijevanje i podršku umjesto da bude neprijatan, sarkastičan, nestrpljiv i djeca će ih više poštovati, pa će se i stvari u kući odvijati mnogo smirenije i glatkije. Ono što ovde treba istaći jeste i to da su domaćinstva u kojima su roditelji postavljali pravila, a deca ih poštovala funkcionisala mnogo bolje, od onih u kojima im je dozvoljavano da učestvuju u donošenju odluka ili da te odluke donose sami. Roditelji su uzor, a ne drugari, ističu stručnjaci.

MAME KOJE NISU POD STRESOM NAPRAVE VEČERU NI IZ ČEGA

Vjerovali ili ne korišćenje zamrznutih ili gotovih obroka vam neće uštedeti vrijeme. Svaka porodica potroši oko sat vremena na pripremanje večere bilo da koriste sveže namirnice ili gotove obroke. Tako da mu dođe na isto, a ovo prvo je zdravije. Ono što su stručnjaci još primjetili jeste i to da su djeca mnogo češće jela one obroke u čijoj su pripremi učestvovali.

PET MINUTA ZA SEBE

Svaka mama koja živi u skladnoj porodici uvijek može da izdvoji pet minuta za sebe. Ono što su stručnjaci primjetili je to da čim mama izdovji pet ili deset minuta za sebe širi mnogo pozitivnije vibracije i djeluje smirujuće na cijelu porodicu. Dakle, koliko god posla imali i koliko god vam se veče činilo dugo, odvojite 10 minuta za sebe. Poslije toga, sve će ići mnogo lakše.

GLEDAJTE ZAJEDNO TELEVIZIJU


Ukoliko ste previše umorni da biste se igrali sa djecom, sjedite i gledate TV zajedno. Naime, porodice koje zajedno gledaju televiziju su daleko povezanije od onih koje to ne čine. Vezivanje se dešava kada zajedno gledate kviz i pogađate odgovore unapred, grickate nešto tokom emitovanja serije, navijate za svoj fudbalski tim... Kada se pordica zajedno smije ispred TV ekrana to stvara ne samo blsikost već i uspomene.

DNEVNI RITUALI

Rutina je veoma važna u svakoj poridici. Bilo da je riječ o šolji kafe ili čaja koju na kraju dana ispijate sa partnerom ili čitate djetetu priču pred spavanje, ovi mali rituali znače sigurnost i osiguravaju bliskost među partnerima.
Последњи пут измењено%AM, %24 %477 %2013 %11:%dec

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

назад на врх