Menu

Samoća je loša po zdravlje

Nova naučna istraživanja pokazuju da je socijalna izolacija u dužem vremenskom periodu štetna kao da pušite 15 cigareta na dan ili kao da ste alkoholičar i da osobe s lošim socijalnim kontaktima imaju povećan rizik od demencije i visokog pritiska. 

Naime, geni koji su zaduženi za borbu protiv ozbiljnih infekcija manje su aktivni kod usamljenih ljudi, a usamljenost može uzrokovati tumore i veoma ozbiljne probleme sa srcem.

Tempo života koji danas imamo sve više nas vodi u usamljenički način života, sve je manje vremena za prijateljstva i druženja, a sve je više internet veza i odnosa koji nikako nisu isto što i druženje uživo. Zato je njegovanje starih i stvaranje novih prijateljstava veoma važna stavka u životu svakog čovjeka, a na taj način čuvamo i zdravlje.

* Ukoliko ste usamljeni, prva stvar koju morate da uradite je da postanete dostupni. Skinite smrknuti izraz lica i nasmiješite se, čak i potpuni stranci će pozitivno reagovati na osmijeh, a i vi ćete se, vjerujte, osjećati mnogo bolje.

* Krećite se tamo gdje ima mnogo novih i zanimljivih ljudi koje možete da upoznate. Kursevi i volontiranje su idealna mjesta za to.

* Neka internet radi za vas. Sjetite se starih prijatelja s kojima ste nekada bili jako dobri, ali vas je život razdvojio, potražite ih i obnovite prijateljstvo.

* Počnite da se bavite nečim što vas je oduvijek privlačilo. To je sjajan način da promijenite rutinu u koju ste zapali i sigurno će u život privući neke nove, interesantne ljude koji imaju ista interesovanja kao i vi.

* Pozdravite osobu koju redovno srećete, npr. komšiju u liftu ili osobu s kojom se često vozite u javnom prevozu. Nakon nekog vremena vjerovatno ćete spontano započeti razgovor o nekoj temi, a možda se poznanstvo vremenom pretvori i u lijepo prijateljstvo, nikad se ne zna. Ako pak osjetite da ta osoba s vama iz nekog razloga ne želi da komunicira, nema problema, pokušali ste i niste ništa izgubili. Idite dalje.

* Uvijek imajte na umu da je prijateljstvo nježan cvijet, koji ima duboko korjenje samo ako ga njegujete. Zato se javite svojim prijateljima. Ne sutra. Sad!
Последњи пут измењено%AM, %24 %477 %2013 %11:%dec
Више из ове категорије « Seks u autu-uzbudljivo, ali kratko! Naučite da budete seksi »

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

назад на врх