Menu

Kada kondom pukne

Istraživanja su pokazala da je procenat ispadanja i pucanja kondoma mali: između 0,4 i 2,3 odsto. Šta treba uraditi u tom slučaju?

Razlog za pucanje ili spadanje kondoma je u najvećem broju slučajeva pogrešna upotreba. Zato, ako se još niste "uigrali" vježbajte kada ste sami.

Prije svega, stavite ga tek kada vam je penis u erekciji i prije nego što počnete da vodite ljubav, zato što tečnost koja izlazi iz penisa u ranim fazama erekcije može da sadrži spermu i organizme koji mogu da prouzrokuju seksualno prenosive bolesti.

Prije nego što ga odvijete, stisnite zatvoreni kraj kondoma kako biste istisnuli vazduh, a zatim ga postavite na penis pazeći da navoj bude sa spoljašnje strane. I dalje stiskajući vrh kondoma lagano ga odvijte cijelom dužinom niz penis sve do korjena.

Pazite da kondom u toku seksualnog odnosa ostane na svom mjestu - ako se zarola nagore, smjesta ga vratite na mjesto. Ako spadne, odmah prekinite odnos i stavite novi.

Poslije ejakulacije, izvadite penis i kondom dok je penis još u erekciji, držeći kondom pri dnu kako ne bi spao.

Nemojte ponovo koristiti isti kondom i nemojte ga bacati u WC šolju - umotajte ga u papirnu maramicu i bacite u kantu za otpatke.

Ako kondom namjeravate da upotrebljavate pod vodom, važno je da ga stavite prije nego što uđete u vodu. Osim toga, ako voda sadrži hemikalije kao što je hlor, ili su joj dodati sapun, ulje ili pena za kupanje, to takođe može loše da utiče na lateks.

U svakom slučaju, to što niste spretni sa upotrebom prezervativa nikako nije razog da ih izbjegavate. To je samo loš izgovor zbog kojeg rizikujete da jednog dana ozbiljno zažalite.

Ako spadate među one osvešćene korisnike kondoma, i desi vam se "havarija" u vidu pucanja ili ispadanja tokom seksualnog odnosa, ne paničite.

Žena u tom slučaju može da uzme postkoitalnu kontracepciju. Takozvana "pilula za dan posle" uzima se najkasnije 72 sata od nezaštićenog seksualnog odnosa kako bi se spriječila neželjena trudnoća.

Međutim, te pilule nisu uopšte bezazlene, niti se smiju često koristiti, upozoravaju ginekolozi. Po završetku naredne menstruacije, i ako ciklus izostane, trebalo bi obavezno otići na pregled. Kao mogući neželjeni efekti ove pilule mogu da se jave mučnina, glavobolja, promjena raspoloženja, pa i povraćanje.

Umjerena upotreba do dva puta godišnje ne utiče na plodnost žene i ne dovodi do steriliteta. Za češće korišćenje pilula za dan poslije, ginekolozi kažu da može da izazove i ove probleme.

Ginekolozi objašnjavaju da što se prije uzme ova tableta, najbolje u roku od 24 sata od nezaštićenog odnosa, to je veća vjerovatnoća da će ovaj vid urgentne kontracepcije biti efikasan. Uspješnost ovih tableta je oko 75 odsto, što znači da svaku četvrtu ženu ipak neće spasiti neželjene trudnoće.

Ovu pilulu je bolje uzeti jednom ili dva puta u životu, nego da dođe do neželjene trudnoće i abortusa.

Ukoliko se bojite da ste, zbog pucanja ili ispadanja kondoma, dobili neku polnu bolest obratite se ginekologu, ili ljekaru opšte prakse koji će vas uputiti na neophodne preglede i mjere prevencije.
Последњи пут измењено%AM, %24 %477 %2013 %11:%dec

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

назад на врх