Menu

Budi srećan nepušač!

Svako ko je pušač, a ima žarku želju da prestane, pa to godinama bezuspješno pokušava da sprovede u djelo, posvjedočiće sa kakvim se silnim mukama sreće na tom putu.

Tržište je prepuno pomagala svake vrste - od knjiga i seminara do flastera i lijekova, ali je snaga volje ipak faktor na koji se većina nikotiskih zavisnika još uvijek oslanja.

Iako je nikotin otrov, fizička zavisnost od njega nije velika. Ona traje od 72 do 96 sati, a simptomi su osjećaj praznine, nesigurnost i fenomen da ne znate šta ćete sa rukama. Ono što ostaje nakon četiri dana je isključivo psihološka zavisnost.

Zadovoljstvo nije u dimu

- Najvažnije je ubijediti ljude da nisu teški zavisnici i da se ničega ne odriču. Kafa može da se popije i bez cigareta. Isto važi za čašu piva. Zadovoljstvo ne zavisi od dima. Uživati u životu je moguće i bez cigareta i kada se to shvati, lako je prestati s pušenjem - kaže Milenko Petronijević, terapeut za odvikavanje od pušenja po metodi „Alen kar“.

Njihov metod funkcioniše na sasvim suprotan način od metoda „snage volje“. On se ne bavi razlozima zbog kojih pušač ne bi trebalo da puši, a to su novac, robovanje, opasnost po zdravlje i društveni žig. Pušači to već znaju. Umjesto toga, bavi se razlozima zbog kojih pušač nastavlja da puši uprkos svim očiglednim štetnim efektima.

- Na seminaru koji traje šest sati polaznici se ne primoravaju da ne puše. Štaviše, nastava je organizovana tako da poslije svakog časa (45 minuta) slijedi puš-pauza. Onaj ko je došao na odvikavanje, treba da bude koncentrisan i program odsluša do kraja, dok se na posljednjoj pauzi svečano puši posljednja cigareta. Ni prohibicija na alkohol tridesetih godina u Americi nije dala dobre rezultate, pa tako ni zabrane ove vrste nisu djelotvorne. Mnogo je bolje pomoći ljudima da ostave duvan, što velike korporacije već uviđaju plaćajući svojim radnicima tečajeve za odvikavanje - kaže sagovornik.

Strah od odvikavanja

Ono što održava zavisnost pušača jeste „strah!“. Strah da će morati da se odreknu zadovoljstva ili oslonca. Strah da neće moći da uživaju u životu ili da se izbore sa stresom. Stah da će morati da prežive veliku traumu i da se nikada neće u potpunosti osloboditi žudnje za nikotinom. Ono od čega pušači pate kad pokušaju i prestanu da puše jeste neraspoloženje i depresija zbog uvjerenja da im je uskraćeno zadovoljstvo i oslonac.

- I ja sam pušio dvadesetak godina. Poput većine, propušio sam kao tinejdžer jer sam htio da probam nešto novo i budem dio ekipe. Seminar je kombinacija kognitivne i bihevioralne psihoterapije zasnovana na učenju, odnosno spoznaji. Na njoj se ne bavimo uzrocima zbog kojih ljudi puše, već razlozima zbog kojih nastavljaju da puše. Polaznici se suočavaju sa jednom po jednom iluzijom zbog čega su im je duvan potreban, a krajnji cilj je da shvate da mogu da budu srećni nepušači - objašnjava Milenko, inače profesor matematike.
Последњи пут измењено%AM, %24 %477 %2013 %11:%dec

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

назад на врх