Menu

Majkl Daglas u filmu o 12 banjalučkih beba?

Holivudska zvijezda Majkl Daglas najozbiljniji je kandidat za glavnu ulogu u filmu "Težina srca" o tragičnoj smrti 12 banjalučkih beba 1992. godine.

U februaru naredne godine u Republici Srpskoj počinje snimanje filma "Težina srca" o tragičnoj smrti 12 banjalučkih beba 1992. godine.

Scenarista i reditelj filma pod radnim imenom "Tajna 12 beba", koji je u međuvremenu dobio ime "Težina srca", je pisac, scenarista, režiser i slikar iz Los Anđelesa Miodrag Džakula.

Džakula je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su interes za učestvovanje u ovom filmskom projektu iskazale holivudske zvijezde Majkl Daglas i Goran Višnjić, kao i poznata španska glumica Pas Vega.

Film će u potpunosti biti na engleskom jeziku, a namijenjen američkom tržištu. Devedeset odsto filma biće snimljeno u Republici Srskoj, a ostatak u Kaliforniji.

Producenti filma iz RS su Borivoj Jevđenić i Žarko Milovanović, a film će biti snimljen u evropskoj koprodukciji, za šta je zadužen holivudski producent Rafael Primorac.

Kroz priču o stradanju 12 beba, koje su preminule u banjalučkoj bolnici 1992. zbog nedostatka kiseonika čije je dopremanje iz Beograda spriječio NATO, glavni likovi ovog filma trebalo bi da se suoče sa procesom praštanja kako bi njihove traume i rane zacijelile.

Film će se dijelom baviti i izvođenjem najveće vojne operacije Vojske RS nazvane "Koridor", koja je uslijedila poslije tragedije u KC "Banjaluka", kada su ponovo spojeni zapadni istočni dio RS i uspostavljena kopnena veza sa Srbijom.

U filmu tri glavna karaktera prolaze kroz proces suočavanja sa praštanjem. Prvi lik je žena psihijatar i ona ima problem sa ocem alkoholičarem, kojem treba da oprosti.

Drugi lik je ratni veteran koji je izgubio nogu u proboju koridora. On je tada pao u komu i dok je bio u tom stanju, 12 beba je umrlo. Kada se probudio iz kome, shvatio je šta se desilo. A, dok je bio u komi ukazao mu se zlatni anđeo koji mu je izmjerio srce i rekao mu da mora da oprosti. Taj anđeo mu je rekao da mora da zasadi 12 loza i napravi vino praštanja.

Treći karakter je Amerikanac, diplomata, koji je dio imperijalističke mašinerije, a on je taj koji je gurao priču da se Srbi izoluju, da pokleknu, da se sruše...

Prema Džakulinim riječima, film se bavi veoma delikatnom temom i sadrži suptilnu dramaturgiju na način da zaintrigira ljude koji ne znaju ništa o stradanju 12 beba u banjalučkom porodilištu kako bi sami tragali za istinom o tom događaju.

On je istakao neophodnost da se zapadnim zemljama ispriča jedna univerzalna priča o stradanju beba, zbog čega će film biti rađen na engleskom jeziku.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

назад на врх