Menu

Izaberite savršeno ime za vaše dijete

Mnogi roditelji svih devet mjeseci trudnoće razmišljaju koje ime da odaberu za novog člana njihove porodice. Donosimo vam četiri savjeta koji će vam možda pomoći da makar napravite uži izbor.

PRVI DOJAM

Za prvi dojam, studije pokazuju, potrebno je samo nekoliko sekundi u kojem sugovornik stiče mišljenje o nama. Ime koje nosimo igra bitnu ulogu u tome, smatraju stručnjaci za komunikacije, pa razmišljajte dugoročnije kada djeci dajete imena. Nemojte davati previše staromodna imena, dijete bi moglo biti meta podsmijeha u školi. Takođe, možda je Lili prekrasno ime za slatku, malu djevojčicu, ali mislite li da će je, u budućnosti, njeni poslovni partneri shvatati dovoljno ozbiljno? Vodite računa i o značenju imena - neka vaša djeca nose imena s lijepim značenjem.

USKLADITE IME S PREZIMENOM

Vodite računa da ime vašeg djeteta lijepo zvuči i kada se izgovara uz prezime. Ako je vaše prezime jako dugačko, vjerovatno ćete željeti izbjeći i dugo ime za dijete, jer bi to zaista dodatno zakomplikovalo njihovo izgovaranje. Neka imena zaista jako lijepo zvuče sama, ali nemojte smetnuti s uma da ne ide svako prezime uz svako ime.

STATISTIKA

Pregledajte statistiku i saznajte koja se imena najčešće daju u vašem kraju. Na taj način možete se i samo odlučiti za neko od najpopularnijih imena ili pak, biste ga zbog učestalosti radije izbjegli dati svome djetetu.

TESTIRAJTE DRUGE

Testirajte prijatelje i porodicu. Onako kao usput spomenite nekoga ko se zove... i tu 'zakačite' ime koje imate na umu za vaše dijete. Pogledajte koliko brzo ono ulazi u uho i kako ga ljudi izgovaraju. Ako ga teško pamte ili izgovaraju, znajte da će se, ukoliko ga date svom djetetu, ono stalno susretati s istim problemom. Vi ćete se možda i naviknuti na to, ali vodite računa da bi djetetu to moglo puno teže pasti.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

назад на врх