Menu

O nacrtu zakona o osnivanju opštine Stanari

stanari

U Doboju će danas biti održana javna rasprava o Nacrtu zakona o osnivanju opštine Stanari.

Na juče održanoj javnoj raspravi o nacrtu ovog zakona u Istočnom Sarajevu nije bilo konkretnih primjedbi na ovo zakonsko rješenje.

Na javnoj raspravi, koju je organizovala Služba predsjednika Republike Srpske, istaknuto je da se ovim zakonom uređuje osnivanje, područje, nadležnosti, organi, izbor organa i finansiranje opštine Stanari.

Stanari su kao opština funkcionisali do 1960. godine. Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, opština Stanari imaće oko 11.000 stanovnika, dok će budžet, na bazi procijenjenih parametara, iznositi oko pet miliona KM.

Na jučerašnjoj raspravi čulo se i da se stvara mogućnost da u budućnosti grad Doboj bude zajednica opština, kao što je slučaj u gradu Istočno Sarajevo.

Generalni sekretar u kabinetu predsjednika Srpske Siniša Karan podsjetio je juče da se predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku sa ovom inicijativom obratio Odbor za obnavljanje opštine Stanari, te da je dostavljen elaborat o opravdanosti formiranja opštine i obavljene druge proceduralne aktivnosti.

"Predsjednik, kao ustavni predlagač zakona, iskoristio je to svoje ustavno pravo i u Narodnu skupštinu Republike Srpske uputio nacrta zakona o osnivanju opštine Stanari i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji kao sastavni dio ovog zakona", pojasnio je Karan.

On je naveo da je Narodna skupština Srpske, obzirom na važnost pitanja od opšteg značaja za građane Republike Srpske, odlučila da zakon ide u javnu raspravu.

Javna rasprava o ovom nacrtu zakona biće održana sutra u Banjaluci.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

назад на врх