Menu

Zašto nam opada kosa?

Kosa je pravi pokazatelj da nešto nije u redu u našem organizmu. Da li je sjajna i meka, ili se kida i opada, znaci su koji nam govore da li je sve u redu.

Kosa često prva strada kad je tijelo uznemireno ili kada mora da se bori protiv neke bolesti. Opadanje zato često može da upozori na probleme i kad nema drugih simptoma bolesti.

Nedostatak gvožđa

Kod žena prije menopauze nedostatak gvožđa je najčešći uzrok gubitka kose, kažu endokrinolozi. Loša ishrana i obilne menstruacije najčešće su odgovorni za manjak ove supstance. Dermatolozi smatraju da je normalan gubitak od 40 do 120 vlasi dnevno, ali ako gubite više kose, savjetuje se da provjerite nivo gvožđa u krvi. Dobri prirodni izvori gvožđa su crveno meso, žumance i zeleno, lisnato povrće. Vitamin C mu pomaže u apsorpciji, pa svakog dana popijte čašu soka od narandže, savjetuju ljekari.

Policistični jajnici

Drugi najčešći uzrok gubitka kose kod žene u predmenopauzi je sindrom policističnih jajnika, koji dovodi do prekomjerne količine testosterona. To može da izazove pretjeranu maljavost, ali i gubitak kose na glavi. Dermatolozi upućuju da se tada kosa gubi na čelu, pa oko sljepoočnica, na istim mjestima gdje opada kosa muškarcima. Ostali su prepoznatljivi simptomi sindroma policističnih jajnika, akne, debljanje i depresija.

Stroge dijete

Postoje dokazi da stroge dijete, posebno one s niskim unosom ugljenih hidrata, mogu uzrokovati gubitak kose, jer je problem u nedostatku energije, odnosno kalorija i šećera. Možete jesti proteine i gvožđe u velikim količinama, ali bez energije kosa će vam svakako patiti. Mozgu ili nekim drugim vitalnim organima očajnički treba energija, pa ih često vuku iz za život nebitnih izvora, poput kose i noktiju. Zato ne izbacujte ugljene hidrate!

Problemi sa štitnjačom


Neaktivna ili pretjerano aktivna štitna žlijezda može uzrokovati stanjivanje kose. Jedna od uloga štitnjače je da reguliše različite tjelesne funkcije, kao što je metabolizam, pa problemi s tom važnom žlijezdom mogu uticati na normalan ciklusa rasta kose.

Debljina


Višak kilograma povećava rizik od metaboličkog sindroma, on može biti prethodnik dijabetesa tipa 2 kad je nivo insulina veći nego što bi trebalo da bude. Visok nivo insulina kod žena može izazvati porast testosterona i tako povećati rizik od ćelavosti.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

назад на врх