Menu

Preminuo slavni glumac Bora Todorović

bora todorovic

Legendarni glumac Bora Todorović, koji je preminuo jutros u 84. godini života, otkrio je u jednim od svojih retkih intervjua za Stori svoju životnu priču i sve o svom boemskom načinu života, o usponima i padovima...

Mada bi mnogi za glumca Boru Todorovića rekli da je legenda i najveći negativac i komičar, za njega su ovi epiteti oduvek bili samo isprazne reči koje u svojoj suštini ne govore ništa i on ne voli da ih čuje. Sve mu je to preterano i on odmah menja temu. Igrao je u više od sto filmova, televizijskih ostvarenja i pozorišnih predstava, a dobitnik je i dve najznačajnije nagrade za životno delo, Pavle Vujisić na filmu i Dobričin prsten u pozorištu.

Šarmantni Dorćolac sa svim svojim vrlinama i manama uspevao je da nasmeje i najstamenije svojim interesantnim šalama i nadasve inteligencijom. Status zvezde i često društvo pripadnika sedme sile za njegovim stolom jedno vreme su mu prijali

U razgovoru govoroio je o svojim vrsnim ulogama i uobičajenim poznatim tema kao što je odnos sa sestrom, proslavljenom glumicom Mirom Stupicom, i sinom Srđanom - Žikom Todorovićem. Međutim, razotkrio je i neke druge istine o kojima do sada nije pričao. Otkrio je kakav je kad je sam, kad je tužan, srećan i kada je u krugu svoje porodice, pričao je o tome šta voli, a šta ne voli.

Neko kaže da ste dobar čovek, drugi da ste teški. Kako vi sebe doživljavate?
- Kao skromnog čoveka, jer drugačije ne umem. Sve priče tipa: Boro, legendo, ti si najbolji, užasno mi smetaju i uvek pokušavam da sa njih skrenem pažnju na druge teme. Čini mi se da oni koji kažu da sam duhovit i dobar drug imaju više prava od onih koji misle da sam mrzovoljko. Novinari često kažu da sam težak, ali intervjue odbijam upravo iz svoje skromnosti.

Koje su vaše najveće mane?
- Najveća mana mi je što sam impulsivan u ponašanju i razgovoru, a to mi se najčešće osveti.

Umete li da se pokajete kada prenaglite?
- Uvek se pokajem, zovem telefonom i tražim čoveka da mu se izvinim. Neke reakcije iz prošlosti me i dan-danas muče i prisutne su u mojim sećanjima. Uvek me podsete koliko su bile neprilagodljive za taj trenutak.

Kako se izborite s besom kada se naljutite?
- Nisam neki ljutko, a za mene je karakteristično da se veoma brzo odljutim. Čak i uvrede koje mi neko uputi znam da relativizujem i i vrlo brzo oprostim. Ne mogu da sa nekim budem u zategnutom, neprijateljskom odnosu na duže vreme.

Koliko vam je u mladosti prijala popularnost i status zvezde?
- Vrlo mi je prijala. Svi koji kažu drugačije, sigurno lažu.

Jesu li vam prijale i obožavateljke?
- Moram reći da sam im vrlo izlazio u susret.

Koliko vam je ljubav bila važna?
- Nisam od onih koji na ljubav gledaju kao na senzaciju koju glorifikuju kao da je ona najbitnija. Ljubav se u mom životu dešavala spontano, ne registrujem je kao bogzna kakvo emotivno stanje, zbog čega ne mogu da kažem da mi je mnogo važna. Iskrenu i veliku ljubav doživeo sam dva, ili tri puta u svom dugom životu.

Iza sebe imate jedan razvod i trenutno ste u drugom braku. Znači li to da ste od onih koji pridaju značaj toj instituciji?
- Moj odgovor je: Samo dva braka za tolike godine, i još glumac.

Čime vas je supruga Kerolin osvojila?
- To je išlo veoma spontano, ne mogu da kažem da sam odmah uvideo sve njene kvalitete. Prosto smo počeli romansu, nisam planirao koliko će da traje, niti sam znao, ali mic po mic i ostadosmo zajedno. Najvažnije je što se dobro slažemo. Ona je vrlo tolerantna, iako umem da budem težak. Prihvatila me je takvog kakav jesam.

Kakav ste suprug?
- Mislim da sam dobar suprug, ona to zaslužuje.

Koji su najsrećniji trenuci koje biste izdvojili?
- Svakako rađanje dece Srđana, Dane i Tare. Možda je banalan odgovor, ali to je činjenica. Bilo je dosta srećnih trenutaka i nemam pravo da kažem da sam nezadovoljan svojim životom. Živeo sam i živim jedan lep i pun život, uspešan na sceni, a i privatno.

Koliko ste bili i ostali boem?
- Iskreno rečeno volim kafanu, imam dva ili tri omiljena mesta gde sam svakodnevno. Vlasnici vole da im dolazim. Bilo je boemskog života, velikih pijanstava, lepih drugarstava i priča koje su proizašle iz toga provoda.

Baš u kafani često boravite s Draganom Nikolićem?
- Ima ga dosta na filmu i televiziji, jer se svi grabe za njega. I privatno se družimo, i on obožava kafanu. Duhovit je čovek, a specijalnost mu je da se šali na moj račun, što i meni prija. Sa mnom govori preterano glasno, kao ja ne čujem dobro, a i nudi se da me otprati do kuće jer ja kao ne znam da nađem put. Svi se smeju, a i ja sa njima. Uozbilje se kada im kažem: Nije važno koliko godina imaš, nego koliko ti je još preostalo. Tu je kraj smehu. Po mom mišljenju, Dragan je moj vršnjak jer će za dve godine imati sedamdeset, a to je isto kao i mojih osamdeset.

Družite li se i sa drugim kolegama?
- Poštujem i volim ih, neki su srećni, neki i ne baš mnogo, ali to su divni ljudi, pametni, senzibilni... Ali tako je ispalo, pa se ne družim baš mnogo sa njima, imam svoje alternativce, pa malo s jednima, pa sa drugima.

Koji je vaš najveći porok?
- Moj najveći porok su cigarete. Stalno ih ostavljam i vraćam im se. Jedanput nisam pušio petnaest godina, a snimajući film Dom za vešanje, Kusta me je naterao da zapalim cigaretu. Navodno je bilo važno za taj lik da povučem samo dim, dva. Ja povukao dim, dva pa nastavio sledećih osam godina. Pokušavao sam na sve načine da zauvek prekinem s tom lošom navikom i sada kad kažem da ću se zakleti i da nikada više neću zapaliti, moje ćerke odmah viču: Tata, nemoj u mene, molim te.

Baš kod Kusturice u filmu Underground sreli ste se pred kamerama s svojim sinom Srđanom - Žikom Todorovićem?
- Mi obično pre svake zajedničke scene izmenjamo neke savete, i to je sve. U samom kadru gledam na njega kao na svog dobrog partnera. Tada je svaki privatan odnos potisnut.

Prihvatate li njegove savete i on vaše?
- On mene respektuje kao nekog velikog znalca i nikada mi ne daje savete, ali ja njemu dam. Neki put uspem, neki put, srećom, i ne.

Da li ste gledali Srpski film koji je izazvao dosta kontroverzi, a u kojem glavnu ulogu tumači vaš sin?
- Nisam ga gledao jer su me savetovali da to ne činim, ali sam čuo sve najgore o njemu.

Neki bi rekli da je bio odličan i u muzici, prvenstveno kao bubnjar kultne beogradske grupe EKV. Kako ste gledali na tu stranu njegove ličnosti?
- On je toliko bio pasioniran muzikom da nisam imao potrebu da ga podržavam. Kada je došao trenutak da se opredeli, navijao sam iz sve snage da odabere glumu, i kao što se zna, nisam pogrešio.

Kako se sećate trenutka kada vam je saopštio da želi da se bavi glumom?
- Ne da nisam imao nikakve predrasude, nego mi je bilo veoma drago. S obzirom na to da sam mu pomagao oko prijemnog ispita, video sam da nisam pogrešio. Ne što mi je sin, ali zaista je postao jedan sjajan glumac. Ono što je dragoceno jeste različitost uloga koje igra i koje nikada ne liče. U svakoj je drugačiji, što se u glumi naročito ceni.

Retko ko zna da vi imate i dve ćerke, Danu i Taru?
- Mlađa pohađa gimnaziju, a druga je završila fakultet u Americi i ono što mi je fascinantno, kad je sve to okončala, rekla mi je kako želi da se vrati u Beograd. Samo Beograd i ništa više. Strašno je privržena ovim prostorima.

Da li su vaše ćerke pokazivale sklonost ka javnom ili glumačkom poslu?
- Starija ćerka Dana jeste, ali sam se na sve načine potrudio da joj razbijem tu iluziju. To je jedan veoma rizičan posao, pogotovo za žene, jer dobijaju mnogo manje prilika i generalno postoji mnogo manje ženskih uloga.

Mislite li za sebe da ste dobar otac?
- Zaista mislim da sam dobar otac, to je prirodno jer svako tako razmišlja. Deca su moja velika ljubav, ali neki put, bogami, i briga, često neosnovana, ali takav sam.

Čini se da u vašoj porodici generacijski stasavaju odlični glumci.
- O mojoj sestri Miri Stupici ne treba mnogo da se priča. To je glumica koja se rađa kao retkost. Gledajući nju i sam sam postao glumac, inficirao sam se od nje, zavoleo sam pozorište... Ni sam ne znam šta da kažem jer sve što bih rekao malo je.

Koliko ste jedno drugom bili podrška kada ste oboje u mladosti bili na vrhuncu uspeha?
- Na Srđana gledam kao na svog dobrog partnera, a tako je i sa sestrom. Nas dvoje o tome gotovo da i ne govorimo, ogovaramo druge glumce, ali o nama skoro da i ne pričamo. Ono što dominira u našem odnosu jeste to da smo sestra i brat.

Sećate li se svojih početaka na daskama koje život znače? Čini se da u vašem slučaju slava nije naglo došla?
- Nije došla odjednom, dugo sam vegetirao kao glumac početnik, nisam mogao da nađem svoje mesto koje mi pripada. Važna je i sreća i šansa koja odjednom iskrsne, ali treba je opravdati i ići dalje. To je kod mene trajalo šest ili sedam godina.

Šta je prelomilo da postanete traženi glumac?
- Mislim da je televizija glavni krivac, bilo je priče da znam televizijsku glumu, da me voli kamera, i išao sam iz jedne serije u drugu, potom su došli filmovi i pozorište.

Da li su glumci sujetni i ljubomorni jedni na druge?
- To je predrasuda drugih profesija koja je sto posto netačna kada su glumci u pitanju. Mi smo veoma iskreni. Recimo za mene je velika radost dok gledam predstavu sa sjajnim kolegama. Uvek posle imam potrebu da svima pričam o tome.

Antologijska su i vaša preplitanja sa Batom Stojkovićem, koliko na filmu toliko i u privatnom životu.
- Nikada se nismo toliko družili koliko smo se međusobno poštovali. Bata je bio jedan, pa onda mi. Emotivno sam bio veoma vezan za njega, on to možda nije znao. Bio je jedna gromada od čoveka i u poslu i u kafani. Neizmerno je bio odan glumi, a mi smo ga s pravom zvali vlasnikom glume. Zaista mi nedostaje.

Film Profesionalac u vašem životu je višeznačan, ali ulogu koju ste na filmu odigrali u pozorištu je dočarao Bata Stojković?
- Trebalo je imati hrabrosti i prihvatiti ulogu kojoj je Bata već u pozorištu dao maestralan okvir. Bio je to za mene izazov, vrlo kompleksan lik koji sam uspeo da prilagodim filmskom mediju i ispalo je sve dobro.

Za tu ulogu dobili ste na veoma značajnom festivalu u Monte Karlu Grand Pri kao najbolji glumac festivala?
- Hteo sam da odgovorim tako da ispadnem skroman, ali svi su provalili da se foliram. Bio je to jedan od najsrećnijih trenutaka u mojoj karijeri.

Ipak često naglašavate da ste najbolju ulogu odigrali u Domu za vešanje, a nakon što je pogledao film Šaban Bajramović je rekao da ste jedan od njihovih. Mislio je naravno na Rome.
- Igrao sam na stranom jeziku jednog veoma pokvarenog Ciganina. Po mom mišljenju to je najbolja uloga koju sam odigrao na filmu.

Uloga koja je definitivno obeležila vaš život jeste i Đenka iz filma Maratonci trče počasni krug?
- Zadovoljan sam kako sam odigrao tu ulogu, a ljudi me i danas prozivaju na ulici na račun replika iz raznih filmova.

Poznati

Prev Next

Udala se Ana Nikolić

01-08-2016 Hits:2550 Poznati

Udala se Ana Nikolić

Pjevačica Ana Nikolić konačno je izgovorila sudbonosno "da" svom izabraniku, reperu Stefanu Đuriću Rasti! Sam čin vjenčanja se dogodio u opštini Voždovac u krugu najbližih prijatelja. Par je riješio da...

Džoni Dep pretukao suprugu?

31-05-2016 Hits:2740 Poznati

Džoni Dep pretukao suprugu?

Američka glumica Amber Herd podnela je zahtev za razvod braka od Džonija Depa, a od suda je zatražila i zabranu prilaska a kao razlog Herdova je navela nasilje u porodici,...

Preminula Jadranka Stojaković

04-05-2016 Hits:2893 Poznati

Preminula Jadranka Stojaković

Poznata kantautorka Jadranka Stojaković preminula je u utorak u Banjaluci. Jadranka Stojakovic nekoliko godina je živjela u Banjaluci, a duže vrijeme bolovala je od multipla skleroze. Gotovo da nema čovjeka u republikama...

Ceca: Napadali su me svih strana

04-04-2016 Hits:2970 Poznati

Ceca: Napadali su me svih strana

Da se odmah na početku ne lažemo... Ja nisam novinar, pisac, ni kolumnista... Ne umem da pišem tako da vas ostavim bez daha, da podignem prašinu, da se o ovoj...

Sutra sahrana Madžgalja

28-03-2016 Hits:2026 Poznati

Sutra sahrana Madžgalja

Komemoracija povodom smrti glumca Marinka Madžgalja biće održana u utorak, 29. marta, na Velikoj sceni "Mira Trailović" Ateljea 212 u Beogradu, a istog dana biće sahranjen na Novom bežanijskom groblju,...

Tašne sa potpisom sestara Kruz

24-03-2016 Hits:2043 Poznati

Tašne sa potpisom sestara Kruz

Veoma uspešna saradnja poznate španske glumice Penelope Kruz i njene sestre Monike sa modnom kućom „Karpisa“, rezultirala je još jednom neobičnom kolekcijom torbi za proleće-leto 2016. godine. Sestre Kruz ovog puta...

Srbija na Evroviziju ide sa ovom baladom

15-03-2016 Hits:2099 Poznati

 Srbija na Evroviziju ide sa ovom baladom

Radio-televizija Srbije odlučila je da Srbiju na 61. „Pjesmi Evrovizije" predstavlja Sanja Vučić, pjevačica grupe ZAA. Sanja će se za takmičiti pjesmom Godbye (Shelter) čiju kompoziciju i tekst potpisuje Ivana Peters,...

Madona imala nervni slom na sceni

14-03-2016 Hits:2108 Poznati

Madona imala nervni slom na sceni

Pedesetsedmogodišnja pop zvjezda nedavno je izgubila starateljstvo nad sinom Rokom koji se preselio kod oca, Gaja Ričija, u Englesku. Madona, očigledno pod dejstvom alkohola, imala je nervni slom na sceni...

Zbogom Prle: Umro Dragan Nikolić

11-03-2016 Hits:2155 Poznati

Zbogom Prle: Umro Dragan Nikolić

Legendarni glumac Dragan Nikolić preminuo je jutros u Beogradu, posle duge i teške bolesti, u 73. godini. Doajen srpskog glumišta rodio se 1943. godine u Beogradu.Posle završene osnovne škole upisao je Četrnaestu...

Sofija Vergara u haljini Meline Džinović

04-03-2016 Hits:2073 Poznati

Sofija Vergara u haljini Meline Džinović

Dizajnerka Melina Džinović je na svoju listu klijenata, pored Šeron Stoun, Dženifer Lopez i Kejt Bekinsejl, upisala još jednu od najljepših žena na svijetu. Melina Džinović je kratko vrijeme na dizajnerskom nebu,...

Konačno: Leonardo Dikaprio osvojio Oskara!

29-02-2016 Hits:2020 Poznati

Konačno: Leonardo Dikaprio osvojio Oskara!

Internet može da odahne: Leonardu Oskar za "Povratnika", Injarituu za režiju, ali "Pod lupom" je najbolji film godine. Leo je "pobedio" Majkla Fasbendera, Edija Redmejna, Brajana Krenstona i Meta Dejmona i...

Lažno savršenstvo: Pogledaj suludo fotošopirane zvijezde

24-02-2016 Hits:2138 Poznati

Lažno savršenstvo: Pogledaj suludo fotošopirane zvijezde

  Zahtjevi moderne šoubiznis industrije sve su veći, a čak i ljudi koji se smatraju jednima od najljepših na svijetu dotjeruju se za razne naslovnice na posve sulude načine. Razni programi danas...

Ovo su posljednje riječi poznatih

16-02-2016 Hits:2064 Poznati

Ovo su posljednje riječi poznatih

Zahvaljujući posluzi, prijateljima, rođacima i ljubavnicima, posljednje riječi poznatih i uticajnih osoba nikad neće otići u zaborav. Doduše, sve bi to trebalo uzeti sa rezervom, jer su sjećanja varljiva, a...

Đokovići žive na jahti od 5 miliona evra

06-08-2015 Hits:2432 Poznati

Đokovići žive na jahti od 5 miliona evra

“Dijana i Srđan Đoković svake godine provode skoro cijelo ljeto u Crnoj Gori i uglavnom su na brodu koji je Novak kupio 2011. godine”, kaže izvor. Đokovići na jahti i spavaju,...

Preminuo tvorac serije Alo, alo

26-12-2014 Hits:2901 Poznati

Preminuo tvorac serije Alo, alo

Džeremi Lojd, tvorac popularne humorističke serije "Alo, alo" televizije BBC, preminuo je juče u bolnici od posledica upale pluća. Imao je 84 godine, prenose britanski mediji. Sa scenaristom Dejvidom Kroftom stvorio...