Menu

Peticama liječi porodične rane

jelena 2JELENA Tadić iz Zelinja kod Zvornika završila je osnovnu školu „Jovan Cvijić“ u Drinjači kao đak generacije. U susjednu školu došla je iz petogodišnje škole u Zelinju gdje je za godinu dana završila dva razreda – četvrti i peti!

- Učiteljica Dragana Milošević uočila je njeno znanje i da „odskače“ u odnosu na vršnjake. Kad su radili kontrolni, recimo iz matematike, Jelena ga je završila za 10 minuta i do kraja časa joj je bilo dosadno. Učiteljica je animirala Ministarstvo prosvjete Republike Srpske i kad se potvrdio dar koji je uočila razredna nastavnica, odobreno joj da završi dva razreda. Njena majka je tada još bila živa i plašila se kako će se ona, tako mala, snaći da putuje do susjedne škole i u novoj sredini, ali je Jelena  bila uspješna kao i u Zelinju – priča tetka Radmila Cvjetinović.

U avgustu 2006. godine Jelenina majka Zorica se razboljela, operisano joj je slijepo crijevo, poslije čega se nikako nije mogla oporaviti.

„Karcinom joj nisu ni otkrili na vrijeme, nisu znali ni gdje je, ni šta je. Uvijek su govorili da je nepoznata lokacija, što je meni bilo nejasno. Tek poslije tri-četiri mjeseca su rekli da je na materici. Umrla je  u septembru 2007. godine kada je imala 48 godina – nastavlja tetka Radmila.

Majka je doživjela da joj kćerka dobije kompjuter, ali nije dovoljno poživjela da podijeli sa njom radost kada je dobila stan.

A u Jeleninom životu, baš kao što su jedna drugu stizale petice, tako su se nizale i nesreće i traume.

Kćerka i majka su živjele sa Zoričinim roditeljima Danicom i Vojislavom. Decembar 2006. godine odnio ih je oboje – baka je umrla sredinom, a djeda krajem mjeseca.

-Majka Zorica koja je radila u „Autotransportu“, ostala je bez posla 2002. godine. Živjele su sa našim roditeljima, od djedove penzije koaj je bila mala. Pomagao je koliko je mogao i zaista im je bio težak život, finansijski, i da se pojede i obuče. I do 2002. godine nije mogla da priušti ni minimalno što je željela. Ipak je to bio poratni period, kad su mnogi radnici bili na čekanju. Kad se Zorica razboljela, došao je Jelenin otac Miroslav, ali je i on bio bolestan, već je imao dva infarkta i sa njegove strane nisu imali nikakve finansijske pomoći.Život im je nekako tekao, ali kako, ne mogu da objasnim – priča Radmila.

jelena 1

U septembru 2007. godine Jeleni je umrla majka, a u aprilu sljedeće godine i otac.Bile su to teške traume i za odraslog, a kamoli za malo dijete. Ipak, kao da su joj davale snagu da bude još bolja.

- Trudila sam se što više, željela da budem što bolja, da postižem što bolje rezultate, knjiga mi je  bila na neki način utjeha i spas. Nastavnici su razmišljali da li će sve to uticati na moj uspjeh, ali nije, pa su govorili da imaju osjećaj da sam još jača, bolja. Uvijek su mi na prvom mjestu bile školske obaveze, a poslije ako ostane vremena za drugo. Imala sam vremena i za igru, ali bih najradije radila zadaću i sve bih naučila, a onda sam išla da se igram – govori Jelena.

Osjećala je da nema ono što što mnoga djeca imaju, osjećala je nemaštinu. Kao i svaka djevojčica voljela je da ima puno odjeće, ali nije imala, voljela je da ide na more, a otišla tek kad se doselila kod tetke u Zvornik, nakon smrti roditelja.

Dovršila je osnovnu školu u Drinjači i nije joj bilo teško putovati. Omiljeni predmet joj je bila fizika i na opštinskim takmičenjima je redovno  bila prva, a na regionalnim druga. Išla je i u Dramsku sekciju i, kako što je direktor škole u Drinjači Dragoslav Šipovac jednom prilikom rekao, bila je dobro i jako dijete.

U januaru 2007. godine, kad je bila šesti razred, dobila je od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kompjuter i štampač. Tada je upoznala ministra Kasipovića, koji ni do danas nije prekinuo kontakt sa njom.  U junu naredne godine, Ministarstvo joj je dodijelilo namješten stan od 36 kvadrata u Zvorniku.

„Obradovala sam se kao i svako dijete kompjuteru, radu na njemu, igricama.Kad sam dobila stan, nisam bila svjesna šta to znači. To je bio signal da radim još bolje, jer dobijam i bolje uslove, nešto što malo ko ima danas i to mi daje sigurnost“ – priča Jelena.

Prošle godine upisala se u Poslovno-pravnu školu u Gimnaziji i srednjoj stručnoj školi „Petar Kočić“ u Zvorniku. Prvi razred je završila sa svim peticama.

Kako još nije punoljetna, još uvijek živi u stanu od 68 kvadrata sa tetkom Radmilom, tečom Sretenom, njihovom kćerkom Svjetlanom, unukom Slavkom i sinom Svjetlanom.

-Mi smo penzioneri, a Jelena ima 165 maraka penzije i dječiji dodatak od 90 maraka. U početku je imala noćne more, vrištala je u snu, zbog svih trauma koje je preživjela. Nekada nam je ovdje tijesno, ali izdržavamo. I lijepo nam je i nije lijepo, možda bi i ona voljela da je sama, ali uklopila se, sluša, hoće da pomogne mada ja to ne tražim toliko. Nastojim da ne budem stroga, ali nekada moraš i da povisiš ton, mada se to rijetko dešava i uvijek kažem da bi majka i više puta zagalamila – kazuje Radmila svjesna da i pored sve žrtve koju i sama podnese, i napora koji ulažu, tetka nikad ne može zamnijeniti roditelja.

I Jelena kaže da joj je dobro, da sluša tetku, a i tetka nju,  i da su svi dobri prema njoj.

-Ljepše mi je u srednjoj školi, imam puno društva i iz svog razreda i iz drugih, izlazim pomalo.Nije mi teško,jer znam da se mora učiti,a pošto nemam fiziku najdraži mi je njemački jezik.Voljela bih da studiram farmaciju, ali nije bilo srednje farmaceutske,pa sam upisala ovu školu. Banjaluka mi se sviđa i najvjerovatnije ću studirati tamo, ali da li će to biti farmacija ili možda  jezici, još ne znam-veli Jelena.

Tetka Radmila kaže da je,što se tiče finansija,teško, ali da će, ako Jelena upiše fakultet, nekako naći sredstva.

-Pa i kredit da dignemo ako treba, ali smatram da, pošto je dobar učenik, može uspjeti da uđe na budžet, pa i neku stipendiju da dobije-dodaje Radmila.

A Jelena, koja je već djevojčurak visok 175 centimetara, kaže da voli da ode u Zelinje,u kuću gdje je živjela sa majkom, bakom i djedom, gdje odlazi da se kupa na jezeru.Težak život ublažila je dobrim uspjehom i ocjenama, a tetka i tetkina porodica, kao i Vlada Republike Srpske, dokaz su da nije sama - da ima na koga da se osloni i da su dobre ocjene i vladanje vrijedni truda, jer to ima ko da cijeni.

TEŠKA SUDBINA

ZA godinu i po dana. Jeleni su umrli najprije baka, zatim djeda, te majka i otac.Tetka Radmila,sestra njene majke Zorice,prihvatila je kao šestog člana porodice. U suprotnom,  završila bi u nekom Domu za nezbrinutu djecu.

POMOĆ MINISTARSTVA PROSVJETE

MINISTARSTVO prosvjete i kulture na čijem je čelu Anton Kasipović doniralo joj je, kao izuzetnom učeniku čiji je život pun tragedija, kompjuter,štampač,a potom i stan u Zvorniku.Ministar Kasipović joj, već četiri godine, na rođendan, u oktobru, šalje poklon. Isto tako,kada ode kod polusestre u Banjaluku, tokom ljeta, gost je i ministra Kasipovića, koji je uvijek, u ovakvim prilikama, obraduje  s  lijepim poklonima. I Jelena i njena tetka su mu na tome neizmjerno zahvalne.

Piše:
Slobodanka SAVIĆ

 

 

 

 

 

 

 

Zvorničke priče

Prev Next

Trostruka sreća Nikoline i Milana Oro poslije deset godina čekanja

03-05-2016 Hits:13368 Zvorničke priče

Trostruka sreća Nikoline i Milana Oro poslije deset godina čekanja

Deset dugih godina je trajala naša borba za potomstvo, a onda smo nagrađeni na najljepši mogući način - prvo smo dobili blizance Doru i Marka, a dvije godine poslije stigao...

Doktorica u ordinaciji i na parketu

31-03-2016 Hits:9156 Zvorničke priče

Doktorica u ordinaciji i na parketu

Nada Rašković iz Zvornika, pravi je primjer uspješne mlade osobe. Godinama trenira odbojku u ekipi Drine iz Zvornika, na vrijeme je završila Medicinski fakultet i zaposlila se u Domu zdravlja...

Andrija Bogićević iz Zvornika na vrhu Akonkagve

22-02-2016 Hits:4684 Zvorničke priče

Andrija Bogićević iz Zvornika na vrhu Akonkagve

Osvajanjem najvišeg vrha Južne Amerike, Akonkagve, od 6.962 metra, Andrija Bogićević, ostvario je svoj dugogodišnji planinarski cilj! On je ovu ekspediciju planirao još prije desetak godina, ali mu se tek...

Napravili najmanje izostanaka u istoriji škole

02-09-2015 Hits:4462 Zvorničke priče

Napravili najmanje izostanaka u istoriji škole

Odjeljenje IV5 medicinskog smjera u SŠC „Petar Kočić” iz Zvornika ostvarilo je u prošloj godini zavidan uspjeh. Od 27 učenika njih 21 je odlično, ali je kuriozitet da su imali...

Vrijedni radnici, uspješni pčelari!

24-06-2015 Hits:4672 Zvorničke priče

Vrijedni radnici, uspješni pčelari!

Jedan broj zaposlenih u zvorničkoj  kompaniji „Alumina“ svoje slobodno vrijeme provodi družeći se s pčelama Poslije radnih obaveza u fabrici, druženje sa pčelama predstavlja zadovoljstvo i odmor! Zato, sve češće, svoje...

Gradska kapija jedan od zvorničkih simbola

16-04-2015 Hits:4997 Zvorničke priče

Gradska kapija jedan od zvorničkih simbola

Jedan od simbola grada Zvornika koji je krasio razglednice povodom 600-te godišnjice grada, 2010. godine, bila je Gradska kapija, objekat kroz koji svaki putnik namjernik prođe na ulazu ili na...

Naši kreativni sugrađani, oslikavnje ešarpi i marama

03-03-2015 Hits:4376 Zvorničke priče

Naši kreativni sugrađani, oslikavnje ešarpi i marama

Sanja Milošević, rođena Sarajka, tokom poslednjeg rata u Bosni i Hercegovini, morala je napustiti rodni grad i obrela se sa majkom, mužem i dva sina u Zvorniku. Jedno vrijeme, radila...

Pavaroti iz Zvornika

18-12-2014 Hits:4946 Zvorničke priče

Pavaroti iz Zvornika

Petar Spremo iz Zvornika, vodeći muški solista u Prvom zvorničkom pjevačkom društvu "Izvornik", glasom, ali ponekoga i stasom podsjeća na slavnog tenora Lučana Pavarotija. Ovaj ugledni Zvorničanin je višestruko obrazovan, ali...

Stefan Todorović supertalentovani polaznik Muzičke škole iz Zvornika

15-12-2014 Hits:4476 Zvorničke priče

Stefan Todorović supertalentovani polaznik Muzičke škole iz Zvornika

Srce darovao klarinetu Desetogodišnji Stefan Todorović, živi u Capardama, dvadesetak kilomatara udaljenim od Zvornika, gdje ide u šesti rared redovne osnovne škole, a u Zvorniku pohađa Muzičku školu "Vojin Komadina". Za...

Sa prosjekom od 9,75 Marija Riđošić najbolji diplomac Tehnološkog fakuletata

10-10-2014 Hits:5815 Zvorničke priče

Sa prosjekom od 9,75 Marija Riđošić najbolji diplomac Tehnološkog fakuletata

Osjećaj zadovoljstva i ponosa, vidio se na licu Marije Riđošić, kada su na svečanosti povodom proslave 21-e godišnjice Tehnološkog fakuleta i promocije novih dilpomaca i magistara, javno saopštili da je...

Dabrovi stigli na Drinu?

03-10-2014 Hits:5508 Zvorničke priče

Dabrovi stigli na Drinu?

U zvorničkom Podrinju nastanila se rijetka vrsta životinja Lovci i ljubitelji prirode smatraju da porodica ovog glodara, u pojasu rijeke Drine,  od Kozluka do Šepka, broji između deset i dvadeset komada....

Intervju: Dr Radenko Smiljanić, pisac, pjesnik i naučni radnik

12-09-2014 Hits:5558 Zvorničke priče

Intervju: Dr Radenko Smiljanić, pisac, pjesnik i naučni radnik

VREME JE ZA NACIONALNI I DUHOVNI OPORAVAK Naše prave ljudske vrednosti su odavno u zapećku, postali smo žrtve savremenog životnog stila koji nam se planski servira. Živimo neke tuđe živote i...

Ekologija je ulaznica za bolji život!

27-08-2014 Hits:4482 Zvorničke priče

Ekologija je ulaznica za bolji život!

Ekologija je ulaznica u bolji život, ali i za Evropu! Kad ovo kaže, Lazo Živković iz Zvornika, uspješni student Ekologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, koji se, sredinom narednog...

Sa 12 godina Nemanja Jović najavljuje veliki fudbalski talenat

22-08-2014 Hits:8104 Zvorničke priče

Sa 12 godina Nemanja Jović najavljuje veliki fudbalski talenat

U Tabancima kod Zvornika, stasava pravi fudbalski dragulj. Riječ je o Nemanji Joviću, koji sa samo 12 godina ima pune vitrine pehara i medalja osvojenih na raznim turnirima u Republici...

Završio elektrotehniku za tri i po godine sa desetkom!

23-07-2014 Hits:11603 Zvorničke priče

Završio elektrotehniku za tri i po godine sa desetkom!

Dvadesetdvogodišnji Andrija Mitrović iz Zvornika završio je osnovne studije elektrotehnike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu za tri i po godine sa prosjekom ocjena 10. Ovaj mladi diplomirani inženjer...