Menu

PRUGA ZA NOVI VIJEK

Poslednja izgrađena željeznička pruga na tlu bivše Jugoslavije, od Tuzle do Zvornika, upravo ovih dana obilježava svoj značajan jubilej: 18. januara  navršavaju se dvije decenije otkako je ovom saobraćajnicom dugom 45,3 kilometra prošao prvi voz, koji je, iz sarajevskog TAS-a, otpremio prvu količinu putničkih automobila „golf“ za Njemačku.

jubilej - pruga tuzla zvornik 1

Ova pruga, inače, imala je svoju hudu sudbinu: njenu gradnju, u dva navrata, omeli su svjetski ratovi. Radove je prvo započinjala jedna carevina, a nastavila kraljevina. Na ulaznoj strani tunela „Križevići“ kod Zvornika sačuvana je ploča od 1940. godine koja označava drugi neuspio pokušaj izgradnje ove željezničke saobraćajnice, koja je, sticajem prilika, starija od jednog vijeka.

Tek iz trećeg pokušaja dobijena je bitka za prugu Tuzla-Zvornik. Zapravo, krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka, graditelji i omladina iz nekadašnje SFRJ, uspjeli su da je završe i predaju u saobraćaj. I, samo nešto više od dva mjeseca nakon što je prošao prvi voz, na prostoru BiH buknuo je novi ratni vihor.Tada se nerjetko u šali, crnohumorno,  govorilo da ga je, na neki način, upravo svojom izgradnjom  „najavila“ ova željeznička trasa.

Radovi su se, bez sumnje, odvijali u jednom burnom periodu i bila je prava umjetnost da se održi kontinuitet gradnje, pa i da se uopšte ova pruga izgradi. Pored stručnosti i znanja, tokom pet i po godina gradnje, trebalo je zaista neizmjerne ljubavi da bi se porušile sve ekonomske, političke i tehničke barijere kako bi ovaj grandiozni objekat bio priveden kraju.

zivotno delo - izet mehinagic   direktor preduzeca za izgradnju pruge tuzla-zvornik-Imali smo situaciju da se radovi naročito intenziviraju u 1987. godini. Tada nam je trebalo najviše sredstava, ali zbog opšte  ekonomske krize koja je zahvatila jugoslovenski prostor, ŽTP Sarajevo, kao glavni investitor, našao se u veoma teškoj poziciji zbog slabog priliva privrednih sredstava – priča Izet Mehinagić, direktor preduzeća za izgradnju pruge Tuzla-Zvornik od 1986. do 1992. godine, danas, inače, pomoćnik ministra za promet i komunikacije u Vladi Federacije BiH.

Sve je više bilo zagovornika i jačali su pritisci da izgradnja čelične veze između Tuzle i Zvornika „iskoči“ iz daljeg ekonomskog razvoja BiH. U planovima je bila prisutna intencija da se prvo izgradi tunel Križevići, a ostalo kasnije.

-Da smo tako postupili i zapeli na tunelu, ubrzo bi došlo do potpunog prekida gradnje, po rezonu „kad ne ide tunel, ostavi i prugu“ – ističe Mehinagić. Ipak, zahvaljujući poslanicima tadašnje Skupštine BiH sa područja Zvornika, koji su upornim zalaganjem i grčevitoj borbi, uspjeli da prugu Tuzla-Zvornik „ubace“ u planove ekonomskog razvoja ove nekadašnje jugoslovenske republike i tako je spasu od obustave radova, što bi treću gradnju  pruge učinilo neuspješnom.

Izgradnja pruge od Tuzle do Zvornika koštala je oko 120 miliona dolara i u to vrijeme bila je najveća investicija u BiH i Jugoslaviji.Sama ta činjenica govori o njenom značaju.Posebno veliko interesovanje pruga izaziva kod privrednih subjekata.

-Sa ovom  željezničkom saobraćajnicom je kompletirana jedna od dvije nedostajuće karike „južne željezničke magistrale“. Uz to, pruga je doprinijela da se probije železničko slijepo crijevo Tuzlanskog basena i Podrinja – dodaje Mehinagić.

Ova saobraćajnica nije, međutim, relaksacija samo za željeznički saobraćaj. Njena ekonomsdka uloga, naime, daleko nadilazi saobraćajne okvire.

-Ova investicija je u potpunosti opravdala svoj značaj i neophodnost ulaganja velikih sredstava u njenu izgradnju – nastavlja Mehinagić. Privreda BiH bi bila manje konkurentna bez ove pruge, posebno Rudnici Mital iz Prijedora, zatim  Fabrika glinice „Birač“ u Zvorniku, GIKL u Lukavcu, Rudnici uglja u Tuzlanskom basenu, Željeznice Federacije BiH i Republike Srpske kao i mnogi drugi korisnici ove željezničke saobraćajnice.

Na jubilej pruge Tuzla-Zvornik, ovaj uvaženi privrednik i društveni radnik iz Zvornika,  gleda s posebnim emocijama.

-Još tokom izgradnje bio sam svjestan da je pruga Tuzla-Zvornik moje životno djelo. Drago mi je da sam i iskoristio tu životnu priliku da rukovodim izgradnjom jedne istorijske pruge.  Najsrećniji sam bio kada je 18. januara 1992. godine prvi voz iz Tuzle ušao u željezničku stanicu Zvornik Novi, čime je označen uspješan završetak izgradnje pruge. Bio sam svjestan i posebno srećan da ono što nije pošlo za rukom Austro-ugarskoj carevini, a zatim i Kraljevini Jugoslavije, uspio sam da ostvarim u Socijalističkoj Jugoslaviji imajući u vidu šta ova pruga znači privredi i narodu ovog kraja i šire. Nadam se da će i Srbija konačno smoći snage da završi preostalu dionicu Loznica-Valjevo, što bi, obostrano, bilo od izuzetne privredne i društvene koristi – zaključuje Izet Mehinagić.

pocetak radova na pruzifoto blicko-1986 1

Tunel „Križevići“

  Najkarakterističniji objekat na pruzi Tuzla-Zvornik je tunel „Križevići“,  sa 4.912 metara najduži u BiH. Pored ovog, pruga ima još četiri tunela ukupne dužine 821,5 metara i osam većih mostova od 548 metara.

Maksimalno dozvoljene brzine su do 120 kilometara na čas i osovinskog pritiska 22,5 tona.

 Omladinska akcija

 Veliki doprinos u izgradnji pruge imala je omladina iz cijele tadašnje Jugoslavije.

-Od 1986. do 1989. godine na Omladinskoj radnoj akciji „Pruga Tuzla-Zvornik“ učestvovalo je 150 brigada sa 6.349 akcijaša, mladih iz svih krajeva Jugoslavije, koji su, učestvujući u izgradnji ove saobraćajnice, ostvarili 683.777 norma časova. Akcija je pokazala da  je omladinski rad i u tim, tada savremenim uslovima, imao  ekonomsko i društveno opravdanje – ističe Izet Mehinagić.

 „Birač“

Fabrika glinice „Birač“ sa oko 600.000 tona prevezene robe godišnje,  jedan je od najvećih korisnika usluga pruge Tuzla-Zvornik.

Svojevremeno, kao doprinos kompletiranju pruge, „Birač“ je ŽTP-u Sarajevo, bez naknade, ustupio željeznički most preko Drine, zatim 2,2 kilometra kolosijeka i teretnu željezničku stanicu.

 15 miliona tona robe

Prvi voz novoizgrađeno prugom, 18. januara 1992. godine, stigao je na željezničku stanicu Zvornik Novi oko 14 sati. Mašinovođa Nedeljko Malešević  razdaljinu od Tuzle do Zvornika prevalio je  za 55 minuta vozeći kompoziciju brzinom od 50 kilometara na sat.

- U minule dvije decenije, šinama od Tuzla do Zvornik prevezeno je oko 15 miliona tona robe, – kaže Nikola Radovanović, koji je pune dvije decenije šef željezničke stanice Zvornik Novi.

Zbog ratnih prilika, pruga od Tuzle do Zvornika bila je u prekidu sve do 25. januara 1999. godine kada je, uz pomoć pripadnika međunarodnih mirovnih snaga SFOR, voz sa 15 vagona otpremio kompoziciju uglja iz Tuzle prema Novom Sadu, rekao nam je Radovanović.

Piše:
Mišo Lazaravić 

 

Zvorničke priče

Prev Next

Trostruka sreća Nikoline i Milana Oro poslije deset godina čekanja

03-05-2016 Hits:13381 Zvorničke priče

Trostruka sreća Nikoline i Milana Oro poslije deset godina čekanja

Deset dugih godina je trajala naša borba za potomstvo, a onda smo nagrađeni na najljepši mogući način - prvo smo dobili blizance Doru i Marka, a dvije godine poslije stigao...

Doktorica u ordinaciji i na parketu

31-03-2016 Hits:9171 Zvorničke priče

Doktorica u ordinaciji i na parketu

Nada Rašković iz Zvornika, pravi je primjer uspješne mlade osobe. Godinama trenira odbojku u ekipi Drine iz Zvornika, na vrijeme je završila Medicinski fakultet i zaposlila se u Domu zdravlja...

Andrija Bogićević iz Zvornika na vrhu Akonkagve

22-02-2016 Hits:4690 Zvorničke priče

Andrija Bogićević iz Zvornika na vrhu Akonkagve

Osvajanjem najvišeg vrha Južne Amerike, Akonkagve, od 6.962 metra, Andrija Bogićević, ostvario je svoj dugogodišnji planinarski cilj! On je ovu ekspediciju planirao još prije desetak godina, ali mu se tek...

Napravili najmanje izostanaka u istoriji škole

02-09-2015 Hits:4467 Zvorničke priče

Napravili najmanje izostanaka u istoriji škole

Odjeljenje IV5 medicinskog smjera u SŠC „Petar Kočić” iz Zvornika ostvarilo je u prošloj godini zavidan uspjeh. Od 27 učenika njih 21 je odlično, ali je kuriozitet da su imali...

Vrijedni radnici, uspješni pčelari!

24-06-2015 Hits:4676 Zvorničke priče

Vrijedni radnici, uspješni pčelari!

Jedan broj zaposlenih u zvorničkoj  kompaniji „Alumina“ svoje slobodno vrijeme provodi družeći se s pčelama Poslije radnih obaveza u fabrici, druženje sa pčelama predstavlja zadovoljstvo i odmor! Zato, sve češće, svoje...

Gradska kapija jedan od zvorničkih simbola

16-04-2015 Hits:5003 Zvorničke priče

Gradska kapija jedan od zvorničkih simbola

Jedan od simbola grada Zvornika koji je krasio razglednice povodom 600-te godišnjice grada, 2010. godine, bila je Gradska kapija, objekat kroz koji svaki putnik namjernik prođe na ulazu ili na...

Naši kreativni sugrađani, oslikavnje ešarpi i marama

03-03-2015 Hits:4381 Zvorničke priče

Naši kreativni sugrađani, oslikavnje ešarpi i marama

Sanja Milošević, rođena Sarajka, tokom poslednjeg rata u Bosni i Hercegovini, morala je napustiti rodni grad i obrela se sa majkom, mužem i dva sina u Zvorniku. Jedno vrijeme, radila...

Pavaroti iz Zvornika

18-12-2014 Hits:4952 Zvorničke priče

Pavaroti iz Zvornika

Petar Spremo iz Zvornika, vodeći muški solista u Prvom zvorničkom pjevačkom društvu "Izvornik", glasom, ali ponekoga i stasom podsjeća na slavnog tenora Lučana Pavarotija. Ovaj ugledni Zvorničanin je višestruko obrazovan, ali...

Stefan Todorović supertalentovani polaznik Muzičke škole iz Zvornika

15-12-2014 Hits:4489 Zvorničke priče

Stefan Todorović supertalentovani polaznik Muzičke škole iz Zvornika

Srce darovao klarinetu Desetogodišnji Stefan Todorović, živi u Capardama, dvadesetak kilomatara udaljenim od Zvornika, gdje ide u šesti rared redovne osnovne škole, a u Zvorniku pohađa Muzičku školu "Vojin Komadina". Za...

Sa prosjekom od 9,75 Marija Riđošić najbolji diplomac Tehnološkog fakuletata

10-10-2014 Hits:5821 Zvorničke priče

Sa prosjekom od 9,75 Marija Riđošić najbolji diplomac Tehnološkog fakuletata

Osjećaj zadovoljstva i ponosa, vidio se na licu Marije Riđošić, kada su na svečanosti povodom proslave 21-e godišnjice Tehnološkog fakuleta i promocije novih dilpomaca i magistara, javno saopštili da je...

Dabrovi stigli na Drinu?

03-10-2014 Hits:5515 Zvorničke priče

Dabrovi stigli na Drinu?

U zvorničkom Podrinju nastanila se rijetka vrsta životinja Lovci i ljubitelji prirode smatraju da porodica ovog glodara, u pojasu rijeke Drine,  od Kozluka do Šepka, broji između deset i dvadeset komada....

Intervju: Dr Radenko Smiljanić, pisac, pjesnik i naučni radnik

12-09-2014 Hits:5564 Zvorničke priče

Intervju: Dr Radenko Smiljanić, pisac, pjesnik i naučni radnik

VREME JE ZA NACIONALNI I DUHOVNI OPORAVAK Naše prave ljudske vrednosti su odavno u zapećku, postali smo žrtve savremenog životnog stila koji nam se planski servira. Živimo neke tuđe živote i...

Ekologija je ulaznica za bolji život!

27-08-2014 Hits:4489 Zvorničke priče

Ekologija je ulaznica za bolji život!

Ekologija je ulaznica u bolji život, ali i za Evropu! Kad ovo kaže, Lazo Živković iz Zvornika, uspješni student Ekologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, koji se, sredinom narednog...

Sa 12 godina Nemanja Jović najavljuje veliki fudbalski talenat

22-08-2014 Hits:8115 Zvorničke priče

Sa 12 godina Nemanja Jović najavljuje veliki fudbalski talenat

U Tabancima kod Zvornika, stasava pravi fudbalski dragulj. Riječ je o Nemanji Joviću, koji sa samo 12 godina ima pune vitrine pehara i medalja osvojenih na raznim turnirima u Republici...

Završio elektrotehniku za tri i po godine sa desetkom!

23-07-2014 Hits:11610 Zvorničke priče

Završio elektrotehniku za tri i po godine sa desetkom!

Dvadesetdvogodišnji Andrija Mitrović iz Zvornika završio je osnovne studije elektrotehnike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu za tri i po godine sa prosjekom ocjena 10. Ovaj mladi diplomirani inženjer...