Menu

Radosna škola blizanaca

Tamo gdje su blizanci je i – radost!  U Osnovnoj školi “Sveti Sava”, u Zvorniku, koja je jedna od najbrojnijih u Republici Srpskoj, sve je više učenika koji liče kao jaje jajetu. Pomoćnik direktora ove vaspitno-obrazovne ustanove, gdje nastavu pohađa više od 1.500 đaka, u centralnoj i tri područne škole, Drago Krsmanović, ne krije zadovoljstvo što  se u učionicama nalaze i đaci – blizanci!

-Baš smo srećni što naša škola može da se pohvali i brojem takve djece. Znamo kakva je situacija u Republici Srpskoj kad je u pitanju natalitet i da nam ozbiljno prijeti “bijela kuga”, ali, na radost svih nas, ovdje u priobalju Drine, manje je takvih problema – naglašava Krsmanović, dugogodišnji prosvjetni radnik.

U školskom dvorištu, na razmeđi prve i druge smjene, dočekala nas je dječija graja. Naši mali domaćini s nestrpljenjem su čekali da daju svoj prvi intervju i da se slikaju za novine. Oni najmlađi, prvačići, stigli su u društvu roditelja, najčešće majki.

Đorđe i Aleksa Milićević su učenici četvrtog razreda. Toliko su slični da je prosto teško uočiti razlike, jedino po garderobi.Đorđe je danas u sivoj, a Aleksa u plavoj trenerci.

-Često nas zamjene i drugari kad se igramo. Mlađani Milićevići su skoro uvijek zajedno, obožavaju fudbal i navijaju za Crvenu zvezdu. Skoro identični su i Sergej i Damjan Smiljanić.

-Mi smo učenici četvrtog razreda. Učiteljica Bosiljka Milić kaže da su Sergej i Damjan dobri dječaci, omiljeni kod svojih drugova i drugarica. Vole fudbal, treniraju u mlađim kategorijama “Drine”  i veliki su  navijači Partizana.

-Dobra su mi sva djeca.Četiri godine smo zajedno. Zahvaljujući roditeljima naših učenika, koji su obezbijedili sredstva, ove godine smo postavili nove podne pločice i  okrečili  našu učionicu. Vidite, kako je sada lijepa  - kaže učiteljica Bosiljka. Učionica broj deset, na drugom spratu, još više će da zablista kada se zamjene prozori, a za takvu investiciju  učenici IV-2 razreda i njihova učiteljica očekuju da im se jave donatori i dobri ljudi spremni da pomognu.

Četvrti razred su i bliznakinje Valentina i Kristina. Valentina je dosta ozbiljnija od sestre ili je to naš prvi utisak. Na njima ista gareroba, crvene tašne na leđima.

-Danas imamo istu odjeću, ali i pored svih sličnosti, ipak nas razlikuju – kažu ove simpatične djevojčice. Male Šejla i Lejla imaju po šest godina, učenice su prvog razreda. U školu  su stigle sa mamom Elvirom. One su prave mezimice u porodici Hadžić.

-Kad su se rodile, bio je to jedinstven osjećaj.Nešto najljepše.Istina, bilo je teških trenutaka, ali sve se izdržalo i moje curice, vidite, kako uspješno napreduju – srećna je Elvira.

Rođenje blizanaca je, nema sumnje, dvostruka sreća, ali i dvostruka briga. Dolazak na svijet jedne bebe mijenja iz osnova dotadašnji život, ali kad se dobiju dvije bebe, osjećaj neizmjerne sreće često se pomješa sa panikom, jer nije lako brinuti o dva mališana istovremeno. O tome je razmišljala i Suada Huskić kada je prije sedam godina rodila Tarika i Irmu.

-Srećom imala sama dvoje starije djece, koji su mi pomogli u odgajanju blizanaca – kaže Suada.

I Zorica Dragić  je, prije osam godina, “na svijet” donijela blizance Veljka i Ivanu, učenike trećeg razreda.   -Toliko su privrženi jedno za drugo ne samo kod kuće nego i u školi se ne razdvajaju iz iste klupe – priča mama Zorica. Mlađani Dragići su odlični đaci, Veljko je koji santimetar viši i napredniji, ali je Ivana dosta ozbiljnija.

Sreću da rodi blizance imala je i Milena Erić iz Zvornika.Sa osmjehom na licu, kaže da je “čudesan osjećaj roditi dvoje djece istovremeno”. Danijel i Danijela su prvačići, a starija sestra, Slađana, je četvrti razred, zajedno sa blizancima Sergejom i Damjanom.

-Sigurno da su geni  “krivi” za sve. Moja baka Zagorka, iz Capardi, svojevremeno je rodila dva para blizanaca. Ja sam “povukla” na nju i prva sam u našoj rodbini naslijedila te njene osobine – ističe Milena, ne skrivajući zadovoljstvo što je u prilici da na jednom mjestu vidi toliko djece blizanaca.

Braća blizanci su  Radan i Miljan Ilić.  Pohađaju  peti razred. Godinu dana stariji su Božidar i Nebojša Vuković. Šesti razred  su brat i sestra Jovan i Jovana Baljak, te blizanci Danijel i Dalibor Andrić.     U VII/4 razredu, imaju dva para bliznaca. Draginja i Dragana Nikolić, i Dejan i Dejana Mijatović. Razredni starješina, nastavnica matematike i fizike Rada Stevanović,  kaže da je srećna što u razredu ima blizance, koji su dobri i primjerni đaci.

-Naš razred broji 24  učenika i jedan je od najuspješnijih u ovoj školi. Na kraju prošle školske godine, imali smo 16 odličnih đaka.Opšti uspjeh razreda  je bio  4,50.

-Meni kao da je suđeno da u razredu imam đake blizance. I u prethodnoj generaciji, u razredu sam imala blizance Nikolu i Tamaru Mijatović – naglašava nastavnica Stevanović.

Radosna škola blizanaca u Zvorniku, nije samo poznata po učenicima koji liče kao jaje jajetu. Ovdje su, ističu, veoma ponosni  i na  sveokupne rezultate koje ova vaspitno-obrazovna ustanova godinama postiže. U đačkim klupama je  veliki broj odličnih školaraca, najbolji matematičar u Republici Srpskoj bio je đak OŠ “Sveti Sava”. A tek koliko je osvojenih priznanja - pehara i diploma - sa raznih sportskih i kulturnih manfestacija.Po mnogo čemu, zvornička škola je za primjer.

U priobalju  Drine, u zvorničom kraju,  poslednjih godina, rađa se mnogo više blizanaca nego ranije. U ovdašnjoj bolnici godišnje na svijet dođe, u prosjeku,  oko 12 parova blizanaca.

- U prvih sedam mjeseci ove godine u našoj bolnici je rođeno sedmoro blizanaca – kaže primarijus dr Slobodan Marković, specijalista ginekologije i akušerstva u zvorničkoj bolnici. Oni mogu biti jednojajčani(obavezno su istog pola i potpuno su identični) i dvojajčani(mogu da budu istog ili različitog pola i ponekad se toliko razlikuju fizički da ne biste ni pretpostavljali da su rod).Blizanci često na svijet dolaze ranije, u velikom broju slučajeva carskim rezom, a događa se i da je jedan od blizanaca sitniji i manje vitalan. Prema riječima primarijusa dr Markovića, u zvorničkoj bolnici godišnje se rodi oko 950-ro djece.

Mišo LAZAREVIĆ

 

Zvorničke priče

Prev Next

Trostruka sreća Nikoline i Milana Oro poslije deset godina čekanja

03-05-2016 Hits:10401 Zvorničke priče

Trostruka sreća Nikoline i Milana Oro poslije deset godina čekanja

Deset dugih godina je trajala naša borba za potomstvo, a onda smo nagrađeni na najljepši mogući način - prvo smo dobili blizance Doru i Marka, a dvije godine poslije stigao...

Doktorica u ordinaciji i na parketu

31-03-2016 Hits:5944 Zvorničke priče

Doktorica u ordinaciji i na parketu

Nada Rašković iz Zvornika, pravi je primjer uspješne mlade osobe. Godinama trenira odbojku u ekipi Drine iz Zvornika, na vrijeme je završila Medicinski fakultet i zaposlila se u Domu zdravlja...

Andrija Bogićević iz Zvornika na vrhu Akonkagve

22-02-2016 Hits:3003 Zvorničke priče

Andrija Bogićević iz Zvornika na vrhu Akonkagve

Osvajanjem najvišeg vrha Južne Amerike, Akonkagve, od 6.962 metra, Andrija Bogićević, ostvario je svoj dugogodišnji planinarski cilj! On je ovu ekspediciju planirao još prije desetak godina, ali mu se tek...

Napravili najmanje izostanaka u istoriji škole

02-09-2015 Hits:2871 Zvorničke priče

Napravili najmanje izostanaka u istoriji škole

Odjeljenje IV5 medicinskog smjera u SŠC „Petar Kočić” iz Zvornika ostvarilo je u prošloj godini zavidan uspjeh. Od 27 učenika njih 21 je odlično, ali je kuriozitet da su imali...

Vrijedni radnici, uspješni pčelari!

24-06-2015 Hits:3145 Zvorničke priče

Vrijedni radnici, uspješni pčelari!

Jedan broj zaposlenih u zvorničkoj  kompaniji „Alumina“ svoje slobodno vrijeme provodi družeći se s pčelama Poslije radnih obaveza u fabrici, druženje sa pčelama predstavlja zadovoljstvo i odmor! Zato, sve češće, svoje...

Gradska kapija jedan od zvorničkih simbola

16-04-2015 Hits:2940 Zvorničke priče

Gradska kapija jedan od zvorničkih simbola

Jedan od simbola grada Zvornika koji je krasio razglednice povodom 600-te godišnjice grada, 2010. godine, bila je Gradska kapija, objekat kroz koji svaki putnik namjernik prođe na ulazu ili na...

Naši kreativni sugrađani, oslikavnje ešarpi i marama

03-03-2015 Hits:2771 Zvorničke priče

Naši kreativni sugrađani, oslikavnje ešarpi i marama

Sanja Milošević, rođena Sarajka, tokom poslednjeg rata u Bosni i Hercegovini, morala je napustiti rodni grad i obrela se sa majkom, mužem i dva sina u Zvorniku. Jedno vrijeme, radila...

Pavaroti iz Zvornika

18-12-2014 Hits:3307 Zvorničke priče

Pavaroti iz Zvornika

Petar Spremo iz Zvornika, vodeći muški solista u Prvom zvorničkom pjevačkom društvu "Izvornik", glasom, ali ponekoga i stasom podsjeća na slavnog tenora Lučana Pavarotija. Ovaj ugledni Zvorničanin je višestruko obrazovan, ali...

Stefan Todorović supertalentovani polaznik Muzičke škole iz Zvornika

15-12-2014 Hits:2803 Zvorničke priče

Stefan Todorović supertalentovani polaznik Muzičke škole iz Zvornika

Srce darovao klarinetu Desetogodišnji Stefan Todorović, živi u Capardama, dvadesetak kilomatara udaljenim od Zvornika, gdje ide u šesti rared redovne osnovne škole, a u Zvorniku pohađa Muzičku školu "Vojin Komadina". Za...

Sa prosjekom od 9,75 Marija Riđošić najbolji diplomac Tehnološkog fakuletata

10-10-2014 Hits:4126 Zvorničke priče

Sa prosjekom od 9,75 Marija Riđošić najbolji diplomac Tehnološkog fakuletata

Osjećaj zadovoljstva i ponosa, vidio se na licu Marije Riđošić, kada su na svečanosti povodom proslave 21-e godišnjice Tehnološkog fakuleta i promocije novih dilpomaca i magistara, javno saopštili da je...

Dabrovi stigli na Drinu?

03-10-2014 Hits:3877 Zvorničke priče

Dabrovi stigli na Drinu?

U zvorničkom Podrinju nastanila se rijetka vrsta životinja Lovci i ljubitelji prirode smatraju da porodica ovog glodara, u pojasu rijeke Drine,  od Kozluka do Šepka, broji između deset i dvadeset komada....

Intervju: Dr Radenko Smiljanić, pisac, pjesnik i naučni radnik

12-09-2014 Hits:3890 Zvorničke priče

Intervju: Dr Radenko Smiljanić, pisac, pjesnik i naučni radnik

VREME JE ZA NACIONALNI I DUHOVNI OPORAVAK Naše prave ljudske vrednosti su odavno u zapećku, postali smo žrtve savremenog životnog stila koji nam se planski servira. Živimo neke tuđe živote i...

Ekologija je ulaznica za bolji život!

27-08-2014 Hits:2936 Zvorničke priče

Ekologija je ulaznica za bolji život!

Ekologija je ulaznica u bolji život, ali i za Evropu! Kad ovo kaže, Lazo Živković iz Zvornika, uspješni student Ekologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, koji se, sredinom narednog...

Sa 12 godina Nemanja Jović najavljuje veliki fudbalski talenat

22-08-2014 Hits:6016 Zvorničke priče

Sa 12 godina Nemanja Jović najavljuje veliki fudbalski talenat

U Tabancima kod Zvornika, stasava pravi fudbalski dragulj. Riječ je o Nemanji Joviću, koji sa samo 12 godina ima pune vitrine pehara i medalja osvojenih na raznim turnirima u Republici...

Završio elektrotehniku za tri i po godine sa desetkom!

23-07-2014 Hits:9775 Zvorničke priče

Završio elektrotehniku za tri i po godine sa desetkom!

Dvadesetdvogodišnji Andrija Mitrović iz Zvornika završio je osnovne studije elektrotehnike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu za tri i po godine sa prosjekom ocjena 10. Ovaj mladi diplomirani inženjer...