Menu

Zašto je more tako zdravo?

Osim morskih specijaliteta, plivanja ili trčanja po pijesku, more je ljekovito i ako samo sedite na obali i posmatrate talase. Šta je to tako dobro u morskoj vodi i vazduhu koji tamo udišemo?

Odlazak na more definitivno je ljekovit, potvrđuje to i moderna nauka. Ako dnevno provedete uz more samo 15 do 30 minuta, čak i u hladnoj klimi, možete znatno da unapriedite sopstveno zdravlje. Evo i zašto. 

Morski vazduh

Specifičan miris mora proizvodi gas dimetil sulfid, koji dolazi iz mora. Ako se nadišete morskog vazduha, uveče ćete bolje spavati jer je morski vazduh pun negativnih jona vodonika, zbog čega lakše apsorbujemo kiseonik (ovo je posebno dobro za one koje muče problemi sa disajnim putevima).

Negativni joni bore se protiv slobodnih radikala i uravnotežuju nivo serotonina – hormona sreće. 

Morska voda

Morska voda ublažava i neke kožne bolesti, poput dermatitisa.

So pospješuje zacjeljivanje oštećene kože. Iz Britanskog udruženja dermatologa objašnjavaju da morska voda može da pospješi povlačenje ekcema zbog antiseptičkih sastojaka, ali da koža može da se popravi i zbog drugih faktora, poput opuštanja i promjene klime ali i ishrane.

Ipak, na moru se treba paziti isušivanja kože, stoga je potrebno da se tuširate i naknadno nanosite kreme. Morska voda djeluje i kao lijek za sinuse, alergije i prehlade, dobar je antihistaminik i otvara disajne puteve. 

Sunčeva svjetlost

Paranoja zbog raka kože neke je dovela u situaciju da se panično boje sunca, ali sunčevi zraci jesu zdravi za ljude.

Tako zapravo dobijemo nužne količine vitamina D, koji više djeluje kao hormon nego vitamin, jer reguliše zdravlje kostiju, mišića, imunitet, san i raspoloženje. Dr. Merilin Glenvil, stručnjak za zdravlje žena, ističe da je to najbolji način prevencije osteoporoze.

Studija objavljena 2005. u "Clinical Endocrinology" pokazuje vezu između vitamina D i nivoa glukoze u krvi – što imamo više D vitamina to je nivo glukoze niži. Izbjegavanje sunca može doprinjeti i razvoju dijabetesa tip 2.  Dr. Glenvil ističe još neke koristi od sunčanja, odnosno vitamina D. Može biti koristan u prevenciji srčanih bolesti, raka dojke i prostate, podstiče imunitet i usporava starenje.

A jedno irsko istraživanje ukazuje da suzbija upalne procese koji štete pamćenju. Naravno, suština je u ravnoteži, ne smijete izgorjeti. Tijelo može da uskladišti vitamin D za 60 dana, i to samo nakon kratkog dnevnog izlaganja.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

назад на врх