Menu

Vaša tri aduta za nov posao

Poslije dugog listanja oglasa i slanja poslovne biografije na hiljade različitih adresa konačno ste dobili posao koji vam se sviđa. Jedan problem ste riješili, ali drugi problemi tek sad počinju. Prilagođavanje, uspostavljanje komunikacije s kolegama, dokazivanje… sve kroz šta morate da prođete ako ste novi u firmi. Tomaš Novak, češki psiholog, savjetuje kako da ste postavite na novom radnom mjestu.

NE BUDITE PREAMBICIOZNI

Bez obzira na to da li ste početnik ili imate bogato iskustvo, sasvim je normalno da na novom radnom mjestu želite odmah da se pokažete u najboljem svjetlu.

Međutim, oprezno s euforijom i radnim elanom. Poenta je u tome da sve svoje ideje dozirate. Ukoliko budete nastupili previše ambiciozno, postoji velika opasnost da ćete početi da nervirate kolege.

Da biste predupredili neprijateljske odnose na novom poslu, morate da "igrate" taktično.

U početku budite na pristojnoj distanci i iznosite nove ideje samo kada vas pitaju, a bilo bi dobro i da s vremena na vrijeme zatražite savet od kolega. To će im mnogo značiti jer ćete im pokazati da ih poštujete.

BUDITE TIMSKI IGRAČ

Prve dvije nedjelje na novom poslu iskoristite da što bolje sagledate atmosferu i da saznate kako funkcioniše čitav tim. Takođe, veoma je važno da shvatite kakvi su međuljudski odnosi i da onda, u skladu s tim, pronađete svoje mjesto. Ne zaboravite da su komunikacija i socijalna inteligencija izuzetno važne. Poštujte pravila kolektiva i pokažite novim kolegama da ste timski igrač. To ne znači da treba po svaku cijenu da se prilagodite nečemu što vam ne odgovara ili se kosi s vašim životnim principima, već da poslu treba da pristupate bez mrzovolje. Najteže je onima koji dolaze u već uigrani kolektiv, gdje se tačno zna šta ko radi, i koji misle da bez pomoći mogu da obavljaju kompletan posao.


BUDITE STRPLJIVI

Ne očekujte od novih kolega da vas od samog početka prihvate srdačno, jer će većina smatrati da ste nesposobni i da će morati da rade i vaš posao. Ni sposoban i ambiciozan novajlija nije baš poželjan. Ukoliko se na samom početku ispostavi da možete da pružite mnogo više od onoga što se traži i da imate dovoljno dobre kvalifikacije za brzo napredovanje, nemojte to odmah da pokazujete. Najvažnije je da pretpostavljenima prvo pokažete da ste sposobni da radite povjereni posao, pa će oni, ako ste zaista veoma sposobni, brzo shvatiti da možete i mnogo više. Pozitivni pristup poslu je veoma važan i može da vam pomogne da brzo savladate probleme i da se snađete u nepredviđenim situacijama. Nemojte da zazirete od kolega, već se prema njima ponašajte krajnje prijateljski.
Последњи пут измењено%AM, %24 %477 %2013 %11:%dec

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

назад на врх