Menu

Sport

Sport

FK Drina Zvornik

Fudbal se u Zvorniku počeo igrati u prvim godinama poslije prvog svjetskog rata. Poznato je da je prva fudbalska utakmica u Zvorniku odigrana 1924.godine između omladinaca Srebrenice i Zvornika. Prvi fudbalski klub u Zvorniku bio je ''Zmaj od Noćaja" osnovan 1933.godine. Njegovi osnivači i finansijeri bili su Staniša Jovičić i Husein Krtičić. Godinu dana osnovan je i fudbalski klub "Sloga'' tako da je grad u predratnom periodu imao dva fzdbalska kluba. Pred II svjetski rat njihova aktivnost se gasi i osniva se fudbalski klub ''Omladinac'' .Fudbalsko igralište nalazilo se na Meidanu u Bekusiji(sadašnja lokacija B-Blokova)do početka II svjetskog rata,fudbal u gradu počinje da se igra na Meidanu iznad Mosta.Odmah poslije II svjetskog rata avgusta 1945.godine formiran je FK"Drina''. Prvi predsjednik FK''Drina'' bio je Nikola Mastilica. Prva utakmica Zvorničana o kojoj je štampa pisala odigrana je 17.05.1946.godine u Tuzli sa Slobodom. To je najvjerovatnije bila prva prvenstvena fudbalska utakmica. Pobijedila je Sloboda sa 9:1. Godine 1952.''Drina'' je izborila ulazak u Republičku ligu razigravajući sa fudbalerima Prijedora (U Zvorniku pobjeda 3:1 i poraz u Prijedoru 2:1),ali u ovom rangu takmičenja "Drina" nije odigrala nijednu utakmicu jer je te godine rasformirana Republička liga. Po raspadu Jugoslavije osnivan je 1992 Fudbalski Savez Republike Srpske, koji je u sezoni 1995/96 orgaganizovao prvo takmičenje u fudbalu na teritoriji Republike Srpske. Drina je bila učesnik Prve lige Republike Srpske 1995/96. Igrala je u Grupi Istok ali je na kraju sezone zauzela predposlednje mesto i ispala u Drugu ligu. Posle samo jedne sezone Drina se kao prvak Druge lige grupa Bijeljina vraća u Prvu ligu 1997/98., ali ponovo ispada 1990/00. Vratila se 2002/03. gde je ostala do danas. U sezoni 2009/10. Drina je osvajanjem prvog mesta u Prvoj ligi Republike Srpske postigla svoj do danas najveći uspeh plasirjući se u Premijer ligu Bosne I Hercegovine.

TKD Klub „SRPSKI SOKO“ 

TAE KWON-DO klub „DRINA“ iz Zvornika je osnovan 20.maja 1994. godine, pod vođstvom trenera Duška Kusmuka. Klub je 1996.godine učlanjen u Sokolsko društvo i samim tim preimenovan u „SRPSKI SOKO“ pod kojim i dan danas djeluje. TAE KWON-DO klub „SRPSKI SOKO“ je na početku brojao 90 članova, treninzi su se održavali tri puta sedmično u fiskulturnoj sali osnovne škole „Sveti Sava“.Na prvom Prvenstvu Republike Srpske 19.aprila 1995. godine u Zvorniku članovi kluba su ostvarili veoma zapažen rezultat u svim uzrasnim kategorijama.
Članovi pomenutog kluba su nastupali i nastupaju pored državnih takmičenja na mnogim otvorenim i zvaničnim svjetskim i evropskim prvenstvima za reprezentaciju Republike Srpske.
- Pored seniorske ekipe u klubu trenira dosta talentovanih članova izmedju ostalih: Milić Maja, Kusmuk Katarina, Šikuljak Tijana, Kusmuk Boris, Lukić Aleksandar, Mihić Marko i Miloš, Tešić i dr.Klub trenutno broji 40 članova i treninzi se održavaju tri puta sedmično u sali „Srpskog Sokolskog doma“ pod vođstvom trenera Duška Kusmuka koji je i predsjednik TAE KWON-DO saveza Republike Srpske dugi niz godina. U sklopu kluba djeluje i sekcija TAE KWON-DO-a u prigradskom naselju Čelopeka, vodi je Igor Tadić i broji 20 članova.
Osnivanjem krovnog TAE KWON-DO saveza Bosne i Hercegovine „SRPSKI SOKO“ je postao član istog, gdje je trener kluba Duško Kusmuk izabran za predsjednika Upravnog Odbora. Ispred kluba u pomenutom savezu za člana u skupštini je izabran Željko Tešić a za dva člana tehničke komisije Miljan Ćosić i Igor Tadić.

 - Košarkaški klub DRINA

- Rukometni klub DRINA

- Odbojkaški klub DRINA

- Džudo klub SRPSKI SOKO

- Aikido klub ŠIHAN