Menu

Turizam

Turistička ponuda ovog grada specifična je po tome što ima velike prirodne potencijale na kojima još uvijek nije razvijen masovni turizam, pa gostima željnim istinskog odmora može ponuditi mir, ali i brojne sadržaje u ljetnjem i zimskom periodu.  

ISTORIJSKI SPOMENICI

Zvornička tvrđava - Đurđev grad

Stara, ali dobro očuvana srednjevjekovna tvrđava, koja na brdu iznad Zvornika dominira svojim zidinama i kulama, proglašena je od strane  Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.Pretpostavlja se da su je sagradili bosanski feudalci i Mađari,a nadograđivali i uređivali austrijanci. Iz tog perioda potiče i legenda o prokletoj Jerini, ženi Đurđevoj, kojoj se pripisuje podizanje starog zvorničkog grada (Jerinin grad ili grad proklete Jerine) danas Đurđev grad.Tvrđava je jedan od najvrijednijih objekata ove vrste u zemlji i može se mjeriti sa Petrovaradinskom ili Kalemegdanskom tvrđavom. Grad čine tri međusobno povezana dijela: Donji (pored puta Zvornik-Sarajevo), Srednji (njstariji dio, kome je današnji izgled dao oko 1433. godine Despot Đurađ, kada je zagospodario Zvornikom) i Gornji grad ( na uzdignutom brdu iznad Zvornika, na 407 m nadmorske visine).Danas se do ove tvrđave može doći preko naselja Srpska Varoš, asfaltnim  putem dužine 7 kilometara, a započeta je i realizacija projekta izgradnje pješačke staze za Đurđev grad, kroz naselje Bair, u dužini od 2 kilometra, sa uređenjem izletišta.

Stari željezni most «Kralja Aleksandra I Karađorđevića»

Stari željezni most izgradjen je sredstvima Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije, ratnom reparacijom i donacijom Njegovog veličanstva kralja Aleksandra I Krađorđevića. Radovima su rukovodili inženjer Mićić iz Ljubovije i Žilov iz Rusije, a nadziralo je tadašnje Ministarstvo. Most je završen 1929. godine, osveštan je i otvoren u janurau 1930. godine,  a ceremoniji je prisustvovao i most u saobraćaj pustio Njegovo veličanstvo. Od tada postaje glavno zvorničko šetalište u predratnom periodu.  Početkom II svjetskog rata most je srušen. Radovi na obnovi mosta počeli su u jesen 1945. godine, a završeni u junu 1946. Kada je most obnovljen poneo je ime narodnog heroja iz NOB-a Filipa Kljajića  Fiće.Dužina mosta je oko 150 metara, a njegova širina 7,2 metra. Most osim stalne upotrebe ima istorijsku, estetsku i arhitektonsku vrijednost. Pokrenuta je inicijativa i 2009.godine je vraćeno staro ime mostu,koji je nosio sve do drugog svjetskog rata - Kralja  Aleksandra I Karađorđevića.Danas se preko starog željeznog mosta odvija samo saobraćaj za pješake. On je vrlo važna spona Republike Srpske i Srbije, preko kojeg se odvija promet ljudi i roba, a u skorije vrijeme očekuje se i rekonstrukcija mosta, jer je usled vremena i svih proteklih dešavanja oštećen i nije u funkciji za putnički saobraćaj. 

Andraševa vila

Objekat je sagrađen 1913. godine po projektu austrougarskog tehničara, građevinskog preduzetnika Skibor Andrije. Evidentirani objekat je lociran na kamenoj padini, te na istočnoj fasadi ima temelje duboke šest metara. Naknadno je postavljen na teren, tako da svaki sprat ima ulaz sa ulice. U enterijeru objekta su interesantni detalji stolarije i bravarije. Vrijednost objekta je u tome što ima dobre vizure prema centru grada. Danas je ovaj objekat u potpunosti devastiran, a zbog nerješenih imovinskih odnosa teško je bilo šta preduzeti po pitanju restauracije.

Muzejska zbirka

 U arhitektonski vrijednom objektu iz ranije istorije (Austrugarski period-1910.g ) , u samom centru grada, smještena je Muzejska zbirka, sa ekološkim i prirodnim odjeljenjem i blizu 1000 eksponata. 

Narodna biblioteka

U 1946.-oj godini, prvoj godini svog postojanja, imala je 423 knjige i 85 čitalaca.Danas posjeduje preko 63000 knjiga svih stručnih grupa, a po razvijenosti je na 11 mjestu bivše BiH. Godine 1979. proglašena je za najuspješniju biblioteku u BiH.Biblioteka ima i dva područna odjeljenja u Roćeviću i Kozluku, a u planu je otvaranje i odručne jedinice u Drinjači. Ima čitaonicu sa 20 mjesta u kojoj se korisnici mogu koristiti  svom stručnom literaturom, dnevnom i nedjeljnom štampom. Biblioteka i čitaonica rade svakim radnim danom od 7 do 19 časova.  Periodično ova ustanova za svoje čitaoce i sve građane  upriliči susrete sa aktuelnim i čitanim piscima, poznatim glumcima kako iz RS, BiH , tako i iz susedne Srbije, kao i izložbe novih naslova, slika i fotografija.

Kušlat

Na ušću Jadra u Drinjaču, 15 kilometara južno od Zvornikana jednoj okomitoj stijeni nalazi se kulturno-istorijski spomenik-srednjeveijekovni grad, koji je nastao u 13. vijeku.

Manifestacije u Zvorniku

Svetosavska nedelja sa Svetosavskim balom

Zvornička džipijada

Festival dječijeg folklora 

Državno prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama 

DRISAMA – Fest 

Zlatne ruke Zvornika 

Kaimijini dani 

Vidovdanski sabor 

Zvorničko-kulturno ljeto 

Dani poljoprivrede 


Već tradicionalno, Zvorničko kulturno ljeto uspjeva da okupi građane Zvornika i da privuče veliki broj gostiju iz okolnih mjesta.
Turisti zaista imaju šta vidjeti u Zvorniku i okolini: rijeku Drinu, Zvorničko jezero bogato plemenitom pastrmkom i pogodnim za sportove na vodi, mogu se okušati u ribolovu i lovu, ljeti odmoriti uz jezero i rijeku, zimi skijati na obližnjem Igrištu.A uz ljepote prirode, koja ovdje nije bila štedljiva, gosti će sigurno obići brojne kulturne spomenika u gradu: zvorničku tvrđavu, Muzejsku zbirku, Andraševu vilu... Nezaobilazna izletišta su Kušlat, Vitinički Kiseljak i svakako posjeta Manastirima: Lovnica, Papraća, Tavna, Tronoša i u samom gradu posjeta Crkvi iz 1823. godine-.

Za mnogo više informacija o zvorničkom turizmu možete se obratiti u Turističku organizaciju Opštine Zvornik na adresi www.zvornikturizam.org